V(enus) Hill staat nu definitief op Kemmelberg

KEMMEL / OOSTENDE - Het 9 meter hoge beeld V(enus) Hill van de Oostendse kunstenaar Johan Tahon werd gisteren geplaatst op het hoogste punt van het jeugdvakantiecentrum De Lork op de flank van de Kemmelberg in Kemmel (Heuvelland). Er is al heel wat te doen geweest rond dit beeld, dat er eerst als zonevreemde constructie niet gewenst was.

De Kemmelberg is een beschermd landschap, en daarom had Monumenten en Landschappen aanvankelijk bezwaar geopperd tegen de plaatsing van het beeld op het domein van De Lork. De kunstenaar had die plek echter verkozen boven drie andere voorgestelde locaties in Galmaarden, Mesen en Bornem.

Monumenten en Landschappen stelde een andere locatie voor. Maar Toerisme Vlaanderen, die eigenaar is van De Lork en het beeld ook betaalt, opteerde toch om het op zijn eigendom te plaatsen.

Paul Victoor van De Lork vindt het ook maar normaal dat het beeld daar komt. ,,Het monumentale beeld kijkt nu mooi uit op de laagvlakte van Frans-Vlaanderen. Hier kan je bij helder weer zelfs mooi de skyline van Rijsel zien. Het beeld wordt een extra attractie voor de vele wandelaars en toeristen die de Kemmelberg bezoeken en beklimmen'', aldus Paul Victoor.

Het kunstwerk zal officieel worden ingewijd tijdens het eerste weekend van maart 2005, als De Lork een opendeurdag houdt om de nieuwe slaapvleugel, de nieuwe eetzaal en de nieuwe sporthalle officieel te openen. Deze werken, die de voorbije drie jaar werden uitgevoerd, hebben Toerisme Vlaanderen 2,5 miljoen euro gekost. Ter gelegenheid van de opening zal er in Het Labyrint in Kemmel ook een tentoonstelling worden georganiseerd met werk van Johan Tahon.

(PLI)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio