Basketbal 1ste landelijke Avanti Brugge kampioen

Wim Van Britsom bezorgt Avanti Brugge zesde titel op rij en denkt al aan zevende: “We zullen een van de favorieten zijn”

Na de ruime zege tegen Turnhout ging het feestje van start.© Bart Vandenbroucke

Brugge -

Dat Avanti Brugge dit seizoen kampioen zou worden in eerste landelijke, stond in de sterren geschreven. Zaterdag was het zover en pakte de Brugse club tegen Turnhout de zesde titel op rij in een afgeladen zaal Stamina in Assebroek, waar het na het feestje naar kleffe schuimwijn rook. Ook coach Wim Van Britsom kreeg er zijn deel van op zijn rode kampioenenshirt. De Waaslander is nu al bezig hoe volgend seizoen in Top Division 2 de zevende titel kan gepakt worden.

Koen Verdruye

Wim Van Britsom nam begin november 2022 over van Werner Rotsaert, die zelf opstapte na een meningsverschil over de aanpak. “Ik heb toen veel geluisterd naar spelers en mensen rond de ploeg. Wat wilden ze? Waar zaten ze mee? Elke coach werkt op zijn manier, ook mijn voorganger. Ik heb zijn werk altijd gerespecteerd en daar ook nooit commentaar op gegeven. Ik heb wel mijn eigen accenten gelegd, en dit op offensief en defensief vlak. In november ben je al drie maanden kwijt en moet je dat wel iets anders doen, maar het is gelukt. Ik hamerde ook op people management, want dat is heel belangrijk binnen zo’n groep. Iedereen moet zich goed voelen en dat hebben we ook gestimuleerd door op donderdagavond na de training altijd samen iets te eten. Elke speler brengt dan iets mee. Dat kan een koude hap zijn, maar soms ook iets warm. Als na de training iedereen direct naar huis vertrekt, is dat niet goed voor de sfeer en kweek je nooit teamspirit. Dat is bij ons wel het geval.”

Met Plamedi Ngolo Masaka haalde Avanti ook nog een extra speler weg bij het ter ziele gegane Merelbeke. Ook hij deed zijn duit in het zakje, zeker omdat jongens zoals Hofmans en Dobbelaere een tijdje wegvielen wegens blessures. In de reguliere competitie liet Avanti nog één steekje vallen, in de Play-up niet meer. Titelconcurrent Lier vroeg ook geen licentie aan, zodat Avanti zowel op als naast het terrein heer en meester was.

Sam Allemeersch en Wim Dobbelaere stoppen op een hoogtepunt.© Bart Vandenbroucke

Ook volgend seizoen in Top Division 2 is dat de bedoeling en willen men die zevende titel op rij pakken. Masaka blijft echter niet. Hij kreeg een profcontract bij Antwerp Giants, waar hij vooral met de tweede ploeg zal spelen. Wim Dobbelaere en Sam Allemeersch stoppen, maar het bestuur en Van Britsom kochten stevig in, zoals dat heet. Eerst met Kjell Devacht van Ieper en Jules Robijns van Oostkamp, maar vooral Joren Vermoesen (Aalst) moet de nieuwe sterkhouder worden.

“We zijn gewapend om minstens de top vier te spelen”, vindt Van Britsom. “Ik ken die reeks, want ik speelde er met Kontich. We zullen een van de favorieten zijn, maar veel zal afhangen van de concurrentie en hoe groot hun honger is.”

Er volgen nu nog twee weken, maar dan gaat de riem er even af en zijn er nog wat etentjes bij de sponsors. “In de voorbereiding zullen we hard trainen, en dat meerdere keren per week. In het seizoen op dinsdag en donderdag, maar wel twee keer twee uur. Andere clubs trainen drie keer anderhalf uur, wij twee keer twee uur”, besloot Van Britsom.

Wim Van Britsom nam begin november 2022 over van Werner Rotsaert en loodste de ploeg naar de verwachte titel.© Bart Vandenbroucke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus