Kunstenaarsdorp overrompeld bij passage van de Ronde

Er stond aan massa volk tijdens de passage van de renners.© dkr

Zulte -

De koers is van ons, en driemaal van Zulte. In alle deelgemeenten van de Leiestad passeerde de Ronde Van Vlaanderen. Zo ook in Machelen-aan-de-Leie, geboortedorp van schilder Roger Raveel. Bij een helikoptervlucht over de Zultse, Machelse en Olsense bezienswaardigheden, leerde de openbare omroep aan heel Vlaanderen wat een Firtelbok is. Dus de tv-kijkers leerden iets bij.

Ruben De Keyzer

Om de Zultse verkeerscirculatie niet in de knoop te leggen, en om een beetje binnen het thema te blijven, riep het gemeentebestuur iedereen op om per fiets naar de Ronde te komen. Zo ook het gezin Van Parys uit Grammene. Zij deden de hele weg te voet, samen met hun zestienjarige zoon en niet-communicatieve rolstoelgebruiker Ferre. Vijfenveertig minuten stappen, maar de jongen is flink ingepakt voor de tocht. (Lees verder onder de foto)

De familie Van Parys was er al vroeg bij om de ronde te zien apsseren. Papa Jurgen, mama sofie en oma Marie-Helene wilden wielerfan Ferre (16) verzekeren van een mooi plekje.© dkr

Door vroeg een plaatsje te verzekeren, zou Ferre de doortocht vanop de eerste rij kunnen zien. “We komen speciaal naar hier omdat we denken dat we hier een beter zicht zullen hebben”, zegt mama Sofie De Wever. “In Grammene is de baan veel breder en denken we dat we minder gezichten gaan herkennen. Ferre vindt het de max, hij gaat wreed content zijn als ze passeren. Lange wandelingen, de koers, de sfeer, de ambiance, dat is allemaal Ferre zijn ding. Voor wie we supporteren? Van Aert, natuurlijk!” (Lees verder onder de foto’s)

'Ze Quaffeurz' brachten de sfeer erin.© dkr

Vriendengroep De Amigo's uit Machelen-aan-de-Leie vierden de 45ste verjaardag van hun lid Tom met een mooie koersdag.© dker

Onstspannen genieten van de doortocht van de Ronde.© Ruben De Keyzer

De feestelijke sfeer zat er al goed in. De Leiearm werd opgefleurd met een werk van Sven De Willemaker. Aan de Guldenpoort werd het feestdorp opgefleurd op de tonen van Ze Quaffeurz om na de aankomst van stijl te veranderen en over te schakelen naar de bonkende beats van DJ Miles.

Verjaardag

Een echte feeststemming dus, wat dubbel zo fijn was voor vriendengroep De Amigo’s. De zestienkoppige bende vierde de 45ste verjaardag van een van de groep. “We zijn al 23 jaar met elkaar bevriend, allemaal mensen uit Machelen en omstreken”, zegt Lynn van De Amigo’s. “Speciaal voor de Koers en voor de verjaardag van onze vriend Tom, hebben we petjes laten maken. De Ronde maken we altijd mee, maar nu is het extra dicht bij huis.”

Ook in de andere deelgemeenten van Zulte was het feest. Olsene kreeg een dubbele doortocht, met After party met DJ Bonuzz en local DJ Side 2. In Zulte zelf was het feest voor de allerkleinsten en de allergrootsten: een optreden van de jeugdharmonie aan de lagere school, en de Zultse reuzen als speciale gasten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus