Gemeente weigert bouwproject met zestien woningen: “Nog tot 2025 stilstand voor nieuwe verkavelingen”

Het terrein langs de Kerkstraat in Dworp blijft, voorlopig alvast, onbebouwd.© if

1 / 2
thumbnail: Het terrein langs de Kerkstraat in Dworp blijft, voorlopig alvast, onbebouwd.
thumbnail:
Dworp -

Een project van zestien woningen lang de Kerkstraat in Dworp stuit op een njet van de gemeente nadat buurtbewoners eerder massaal bezwaar indienden. Niet meteen een verrassing aangezien het gemeentebestuur drie jaar geleden besliste om geen nieuwe verkavelingen toe te staan.

Jelle Schepers

Een projectontwikkelaar zou graag een verkaveling van zestien eengezinswoningen willen realiseren tussen de Kerkstraat, de Zevenbronnenstraat en de Krauwenberg. De lap grond doet momenteel dienst als weiland.

Net als een tiental jaar geleden bij eerdere aanvragen voor een verkaveling op het terrein in kwestie rees er nu opnieuw protest op uit de buurt. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen 38 bezwaarschriften binnen, met daarbij ook een petitie ondertekend door 127 mensen. Hoewel de buurtbewoners beseffen dat het om bouwgrond gaat, vinden ze dat de veelheid aan woningen niet past in de omgeving.

Het gemeentebestuur is ook geen voorstander van de verkaveling. De voltallige gemeenteraad weigerde alvast haar goedkeuring te geven voor de aanleg van de wegen in de verkaveling. “We beslisten in 2020 al om in Beersel een stand still in te voeren voor nieuwe verkavelingen en bouwprojecten van groepswoningen. Die periode van bevriezing loopt nog tot 2025”, zegt schepen Jos Savenberg (Open VLD). “De vele bezwaarschriften toonden ook aan dat er in de buurt geen draagkracht is voor de verkaveling.”

De verkavelaar betwist overigens dat hij toestemming nodig heeft voor de aanleg van de wegen. “De projectontwikkelaar zegt dat het gaat om een private weg op privéterrein en dat hij daardoor de goedkeuring van de gemeenteraad niet nodig heeft”, zegt schepen Savenberg. “Wij zien dat anders.”

Grote verkeersimpact

Dat de gemeente geen nieuwe verkavelingen wil, is niet de enige reden waarom ze het woonproject afwijst. Volgens het gemeentebestuur zouden de extra woningen voor een grote verkeersimpact zorgen. “De Kerkstraat is vandaag hoegenaamd niet uitgerust voor zo’n verkeersstroom en heeft haar limiet al bereikt”, klinkt het. “De verkavelaar gaat uit van 92 bijkomende voertuigbewegingen per dag. De impact hiervan minimaliseren getuigt van geen enkele kennis van de situatie ter plaatse.” Verder meent de gemeente dat de gevolgen van de verkavelingsvergunning op vlak van privacy, geluid en luchtkwaliteit niet op behoorlijke wijze werden onderzocht.

“De verkavelaar gaat uit van 92 bijkomende voertuigbewegingen per dag. De impact hiervan minimaliseren getuigt van geen enkele kennis van de situatie ter plaatse”

Schepen Jos Savenberg (Open VLD)

Alle politieke partijen steunden de beslissing om de verkaveling niet toe te staan. “Deze beslissing illustreert dat het ons menens is met de ambitie om grote bouwprojecten met nieuwe wegenis te verhinderen”, klinkt het bij N-VA Beersel. Oppositieraadslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang), zelf inwoner van Dworp, reageert opgelucht. “De verkavelingsstop die in 2020 werd afgekondigd, bleek een nuttig instrument om de verkavelingsvergunning te weigeren. Dit is een overwinning voor de buurtbewoners en voor de lokale democratie. Het bewijst dat verzet wel degelijk zijn vruchten afwerpt. Toch moeten we waakzaam blijven. Gezien de omvang van het project lijdt het geen twijfel dat alle beroepsprocedures zullen worden uitgeput.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus