“Keerde ki wére!”: CD&V’ers willen studenten terughalen naar Brugge

© mvn

Brugge -

Drie Brugse CD&V-raadsleden pleiten voor een campagne om Bruggelingen na hun studies sneller terug te laten keren uit Gent. “Hun aantal zit al enkele jaren in de lift”, zegt schepen Pieter Marechal.

Koen Theuns

Kéérde ki were! Met die leuze, een knipoog naar een legendarische Alles kan beter-sketch, pakken CD&V-raadsleden Alexander De Vos, Olivier Strubbe en schepen Pieter Marechal uit met een vijf puntenplan om Bruggelingen na hun studies in andere steden sneller en in grotere getale terug te laten keren. Zo pleiten ze voor een pakket met Brugse gadgets, een voordeelpas en een terugkeerfuif voor pas afgestudeerde Bruggelingen. Daarnaast stellen ze ook voor om een infopunt in te richten in het Huis van de Bruggeling om studenten bij te staan bij hun terugkeer en een informatiecampagne van grote werkgevers als stad Brugge, OCMW, politie en Mintus om hen te informeren over openstaande vacatures.

De timing van het plan is niet toevallig. Onlangs raakte bekend dat voor het eerst sinds 1995 het aantal West-Vlamingen dat in Gent blijft ‘plakken’ na hun studies daalt. Een fenomeen dat rijmt met een evolutie in de Brugse bevolkingscijfers. “Onze stad telde vorig jaar 6.781 nieuwe Bruggelingen. Het aantal mensen die vanuit andere studentensteden naar Brugge verhuizen, zit al enkele jaren in stijgende lijn”, zegt Marechal.

Zo verhuisden in 2021 welgeteld 236 mensen van Gent naar Brugge. In 2019 waren er dat nog maar 186. “Door jongeren al enkele jaren eerder terug te lokken naar onze stad kunnen we onze arbeidsmarkt een nieuwe boost geven, wat voor heel wat ondernemingen en bedrijven kansen zal bieden. Daarenboven zal dit onze horeca, ons culturele leven en onze stad in het algemeen ten goede komen”, besluit Marechal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus