Nieuw festival Down By The Water meert aan in Antwerpen: “Kwaliteit primeert op grootsheid”

Michiel, Aeson en Sven.© Patrick De Roo

Antwerpen -

Twee pittoreske locaties aan de oevers van de Stroom, excellente (inter)nationale artiesten en delicieus eten en drinken. Voeg daar de creatieve ideeën van de vermaarde Antwerpse evenementorganisatoren Sven Mes, Aeson Löw en Michiel Van den Broeck aan toe, en Down By The Water kan haast niets anders dan een schot in de roos worden. Het nieuwe festival zet zich komende zomer in de markt met twee dagedities, en in 2024 plaatst het trio de puntjes op de i. “We willen een reizend concept worden met twee edities per jaar.”

Laurens Van Aert

Dekmantel, Best Kept Secret, Lentekabinet,… Bij onze noorderburen krioelt het van de boetiekfestivals. Lees: evenementen waar niet alleen de muziek, maar ook de volledige beleving errond centraal staat: aankleding, omgeving, eten en drinken. Een Antwerpse parallel trekken is nog wat voorbarig, maar Sven Mes, Aeson Löw en Michiel Van den Broeck haalden er wel de mosterd voor Down By The Water.

“De Nederlandse festivals, dat is absolute Champions League. Het zijn wel mooie voorbeelden van de richting die we uit willen. Antwerpen is een stad bij het water. We hebben de haven en de Schelde. Ik speelde al even met het idee om in die setting iets uit de grond te stampen waar lekker eten en knappe kunsten in al haar vormen elkaar ontmoeten”, vertelt Mes.

“In de zoektocht naar een locatie vielen er twee opties uit de lucht: een jachtclub met restaurant op Linkeroever en Stormkop op rechteroever, een experimentele vrijhaven voor kunstenfestivals voor jongeren en families. Twee locaties die tot de verbeelding spreken.”

Oude en nieuwe garde

Mes, een ervaren rot in de branche, deelde zijn plannen met Aeson Löw en Michiel Van den Broeck, die zich respectievelijk met (onder meer) Soulful Sessions en Geheimzinnig profileren als dé vaandeldragers van het florerende Antwerpse nachtleven. “Zij sprongen meteen mee aan boord”, aldus Mes.

“De jonge garde die de krachten bundelt met de oudere om samen iets nieuws te doen, dat is supercool”, aldus Van den Broeck. “We zaten samen rond tafel en al snel wezen alle neuzen in dezelfde richting: een boutique festival. Niet omdat er nood aan is, wel omdat de locaties zich ertoe lenen”, vult Löw aan.

“De jachtclub op Linkeroever en Stormkop zijn nu al geweldig geëquipeerd om bezoekers een meerwaarde aan te bieden op heel wat vlakken. Als je daar ons gemeenschappelijk muzikaal sausje over giet, bied je het doelpubliek meteen iets heel waardevols aan. Met De Studio beschikken we bovendien over een fantastische mediapartner”, oordeelt Mes.

Pertinente rol voor muziek

Want hoewel factoren als eten en drinken, decor en algemene beleving centraal staan, speelt muziek uiteraard ook een pertinente rol op het festival. “Lummel wat rond op het terrein, kijk je ogen uit, maar geniet ook van de muziek”, gaat Mes voort. “Met onder meer Bibi Seck, Elias Mazian strikten we uitstekende djs. Palmbomen, Mattias De Craene en Jimi Tenor zijn dan weer geweldige live acts op de affiche.”

Het trio in Stormkop.© Patrick De Roo

Het is dan ook uitkijken naar de eerste editie van het festival. Die oogt meteen redelijk bijzonder: op 3 juni strijkt Down By The Water neer in Stormkop, de eerste zaterdag van augustus trekt de karavaan naar de andere kant van de Schelde. “Deze zomer stellen we onszelf en de locaties voor aan het brede publiek. Wie krijgt meteen een idee van onze toekomstplannen”, zegt Van den Broeck.

“Volgend jaar zetten we de puntjes op de i”, gaat Mes verder. “Dan gaan we als reizend concept door het leven en gokken we op twee festivalweekends: eentje in de lente, een andere in de zomer. Maar de plannen lagen op tafel en het kriebelde, dus waarom zouden we wachten? Het wordt de max.”

Alle info over het festival via deze link. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus