Nieuwe Vlasbrug over de Leie zegen voor fietsers en voetgangers tussen Wielsbeke en Waregem

© Bas De Wilde

Waregem/ wielsbeke -

De eerste fietsers en wandelaars staken zaterdagvoormiddag de Vlasbrug over tussen Waregem en Wielsbeke. “Dankzij de goede samenwerking tussen het ontwerpbureau SBE, aannemer TM Van Huele-Aelterman, de gemeenten Wielsbeke en Waregem en de Vlaamse Waterweg werd de burg binnen de vooropgestelde planning opgeleverd”, zegt Krista Maes van de Vlaamse Waterweg.

Bas De Wilde

De bouw van de S-brug startte in november 2021 en kostte 2,62 miljoen euro die door verschillende partners werd opgehoest. Het moet de verbinding maken tussen Wielsbeke en Waregem voor voetgangers en fietsers die de Trakelweg gebruiken.

“Maar ook voor de andersmobielen”, benadrukt gemeenteraadslid in Waregem An Vanheusden (CD&V). “Zelf behoor ik tot die groep en ik was benieuwd hoe comfortabel de brug voor ons is. Het valt zeer goed mee, ik ben net in mijn rolstoel de burg op en af gereden, samen met de voetgangers en fietsers.” (Lees verder onder de foto)

An Vanheusden vindt de brug ook erg goed voor andersmobielen.© bdw

De brug telt samen met de traag oplopende taluds een lengte van 365 meter. De stalen, S-vormige constructie zelf is 165 meter lang en overspant de 60 meter brede Leie. Het brugdek ligt zo’n 7,2 meter boven het wateroppervlak.

Prachtig en praktisch

“Ik vind het een prachtig ontwerp maar ook zeer praktisch. We willen van de binnenvaart een volwaardig alternatief maken voor het wegverkeer en met de Vlasbrug zitten we daar weer een stap dichterbij”, zegt Krista Maes van De Vlaamse Waterweg. “Maar ook voor trage weggebruikers is de brug een zegen. En het ligt midden een aangename, groene omgeving.”

“De Vlasbrug is een recreatieve troef en zorgt er oor, samen met de Munkenbrug die precies een jaar geleden in gebruik werd genomen, dat beide oevers van de Leie opgenomen kunnen worden in de Oude Leiewandelroute en het recreatieve fietsnetwerk”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaamse gedeputeerde voor toerisme en recreatie.

Boost voor fietsverkeer

Rik Soens (CD&V), eerste schepen van Waregem, en Jan Stevens (CD&V), burgemeester van Wielsbeke, benadrukken de goede samenwerking en de verbindingsfunctie die de brug zal kennen tussen de twee gemeenten. “Het zal voor een boost zorgen voor het fietsverkeer langs de jaagpaden op de linker en rechteroever”, zegt burgemeester Jan Stevens.

De brug is af, maar de provincie wil nog voor een aangename picknickzone zorgen en de Vlaamse Waterweg investeert 2,7 miljoen in de afwerking rond de brug en de aanpalende oevers. “Aan de overkant ligt nog een prachtig stukje groenzone en Waregem is van plan om deze kant ook te ontwikkelen tot een prachtige groenzone. De fiets- en wandelbrug vormt ook op dat vlak een verbindende factor”, zegt Rik Soens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus