Ex-Chirolid opent bakkerijwinkel en ontmoetingsruimte in vroegere klaslokalen: “Meer beleving creëren op kloostersite”

Uitbaatster Els Schrijvers en dochter Jitske in de bakkerijwinkel van De Lokalen.© Ronny van den Ackerveken

Meer -

Op de voormalige kloostersite in het centrum van Meer (Hoogstraten) gaat op 7 april De Lokalen open. Uitbaatster Els Schrijvers heeft van de twee oude klaslokalen een ontmoetingsruimte met bakkerijwinkel gemaakt. Drie dagen per week kunnen bezoekers er terecht om iets te eten of te drinken. “We werken samen met lokale ondernemers.”

Ronny van den Ackerveken

De renovatiewerken van het gebouw liepen door de coronapandemie wat vertraging op. Els en haar man Ben zijn dan ook tevreden dat hun project kan starten. “Een achttal jaar geleden hebben we een erfpachtovereenkomst gesloten met de vzw Klooster Meer”, vertelt Els Schrijvers. “De lokalen werden vroeger gebruikt door de Chiro van Meer. Ben en ik zijn allebei in de Chiro geweest, we hebben dus een band met het gebouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er een multifunctionele ruimte van te maken, maar later is voor een ander concept gekozen.”

In de ontmoetingsruimte staat een deel van de door de Chiro aangebrachte graffiti nog op de muur.© Ronny van den Ackerveken

“Het ene lokaal is een bakkerijwinkel geworden. Dat is voor mij niet nieuw, want ik heb vroeger een bakkerij-opleiding gevolgd. Voor de producten die we verkopen, werken we samen met bakkerij Peeters uit Turnhout. Het andere lokaal doet dienst als ontmoetingsruimte. Die kan gehuurd worden voor onder andere feesten op maat. De graffiti die de Chiroleiding ooit op de muren heeft aangebracht, is voor een deel bewaard gebleven”, vertelt Els Schrijvers.

Carrièreswitch

Els Schrijvers wil van De Lokalen een laagdrempelige plek maken. “Je kan hier terecht voor ontbijt en lunch. Wandelaars mogen met hun wandelschoenen binnenstappen om iets te drinken of een stuk taart te eten. We hopen op deze manier meer beleving te creëren op de kloostersite en in het centrum van Meer. Vanaf 7 april is De Lokalen elke vrijdag, zaterdag en zondag open. Voor mij betekent dit een flinke carrièreswitch na de afgelopen vijftien jaar voor een bedrijf te hebben gewerkt.”

“De naam De Lokalen verwijst niet alleen naar de vroegere functie van het gebouw, maar is ook gekozen omdat we zo veel mogelijk een beroep doen op lokale ondernemers. Het appelsap komt van een appelboer uit de buurt en de kazen zijn van de Meirhoeve uit Meer. Op de drankkaart staat koffie van Taeymans. Bierliefhebbers kunnen kiezen uit Tripel Katrien of een van de bieren van brouwerij Tikkeneike uit Rijkevorsel”, vertelt Els Schrijvers.

Erfpachtwoningen

Met de opening van De Lokalen is een nieuwe fase van de herbestemming van de voormalige kloostersite in Meer afgerond. Sinds 2021 zijn de zes huurwoningen bewoond die woonmaatschappij De Noorderkempen heeft gebouwd. De elf erfpachtwoningen zijn bijna klaar. De wegen en de groenaanleg daarvoor gebeuren door de vzw Klooster Meer. Het stadsbestuur van Hoogstraten kent een eenmalige investeringssubsidie toe.

In de gerenoveerde parochiezaal zijn sinds vorig jaar de bibliotheek en het lokaal dienstencentrum gehuisvest. Het centrale kloostergebouw wordt een bed & breakfast. De andere gebouwen op de site worden bureauruimte wanneer de renovatiewerken klaar zijn.

De Lokalen op de kloostersite in Meer.© Ronny van den Ackerveken

Instagram.com/delokalen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus