Koperdiefstal in Herentals veroorzaakt grote hinder voor trein- én autoverkeer: “Dieven namen 200 meter voedingskabel mee”

Door de kabeldiefstal bleef zondagochtend ook de spoorwegovergang aan Tielendorp in Tielen gesloten. De politie spande een lint over de overweg.© Bart Van den Langenbergh

Turnhout, Tielen, Poederlee, Herentals -

Door een koperdiefstal aan Bosbergen in Herentals was er zondagochtend geen treinverkeer tussen Herentals en Turnhout. Hierdoor was een tiental spoorwegovergangen op deze spoorlijn defect en was er ook grote hinder voor het autoverkeer. Pas zondag rond 16.30u was alle hinder van de baan.

Bart Van den Langenbergh

Dieven hebben in de nacht van zaterdag op zondag een koperdiefstal gepleegd op de infrastructuur van het spoorwegnet aan Bosbergen in Herentals. Daardoor was er sinds zondagochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Herentals en Turnhout. Een tiental overwegen tussen Herentals en Turnhout was hierdoor defect. De slagbomen stonden daar naar beneden en de rode lichten waren in werking getreden. “De daders hebben twee keer honderd meter voedingskabel gestolen in Herentals. Bij het doorknippen van zo’n voedingskabel gaan de overwegen in alarmstand”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. “Onze medewerkers zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan en proberen zo snel mogelijk de leidingen te herstellen.”

De treinen op de lijn tussen Antwerpen en Turnhout reden voorlopig maar tot in Herentals en keren dan terug. “Reizigers met een geldig vervoersbewijs konden voorlopig gebruikmaken van een vervangbus van De Lijn tussen Herentals en Turnhout. Deze bus stopte niet in Tielen”, legt Thomas Baeken uit. “De impact van een dergelijke diefstal is erg groot. Ook al vond dit incident op een zondag plaats, heel wat reizigers blijven in de kou staan.”

Overwegen

In Tielendorp had de politie aan de overweg een lint gespannen aan de gesloten overweg. In Herentals waren alle overwegen wel open, met uitzondering van de spoorwegovergang aan de begraafplaats.

De politie regio Turnhout benadrukte zondagochtend dat het absoluut verboden is om een gesloten overweg over te steken of tussen de slagbomen te slalommen. Overtreders riskeren een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. “Intussen bekijken we samen met de politie en met het personeel van het seinhuis om bepaalde drukke overwegen toch weer open te stellen zodat het verkeer toch door kan rijden”, vertelt Thomas Baeken. “Begin dit jaar hebben we nog gecommuniceerd dat het aantal kabeldiefstallen weer aan het stijgen is. Dit fenomeen blijft blijkbaar nog altijd duren.”

Alle hinder was zondag om 16.30u van de baan.

 

www.belgiantrain.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus