Belevingsmoment voor vierdeklassers over veiligheid op de buiten

Hoe veilig reageren als een landbouwmachine nadert?© rr

Wuustwezel -

Het lokaal bestuur nodigde het vierde leerjaar van alle Wuustwezelse scholen uit op een belevingsmoment bij een landbouwer of loonwerker. Dat gebeurde in het kader van het project ‘Verkeersveiligheid op de buiten”.

De tractors en landbouwmachines van landbouwers en loonwerkers, worden alsmaar groter en breder. Niet zo evident op de smalle landbouwwegen, zeker niet als je daar als kwetsbare fietser rijdt. “Daarom willen we onze kinderen, op een bevattelijke manier, aanleren hoe ze best omgaan met dit landbouwverkeer”, vertelt schepen van Landbouw May Aernouts (CD&V). In elke deelgemeente waren de klassen welkom bij een landbouwer of een loonwerker. Deze stelden hun machines ter beschikking en hielpen mee om de kinderen in de praktijk te laten zien welke situaties zich op de weg kunnen voordoen en hoe ze daar best op reageren. “Respect en begrip voor elkaar zijn daarbij cruciaal. Verder leren we de kinderen een aantal vuistregels aan zoals zoek een veilige plek , bv. een oprit van boerderij of veld of een uitwijkstrook. We leren de kinderen van de fiets te stappen en oogcontact te maken met de chauffeur, eventueel door even te wuiven.

 Als beloning voor hun medewerking, mochten de leerlingen even plaats nemen in de tractor en de hakselaar. Dat was natuurlijk een hoogtepunt voor hen. Het lokaal bestuur dankt de landbouwers Luk en Sabina Francken, Bart en Kristien Van den Bergh en loonwerker Aernouts Swa, Stef en Leen voor hun bereidwillige medewerking. “We hopen dat onze vierdeklassers deze beleving omzetten in de praktijk zodat ze veilig via de landbouwwegen naar school, de jeugdbeweging, familie of een sportactiviteit kunnen fietsen.”  (vw)

Schepen May Aernouts en Karel Breugelmans van de Landelijke Gilde leggen uit hoe je veilig kan fietsen op de buiten.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus