Brand in serviceflats: 22 geëvacueerde bewoners kunnen voorlopig niet terug

Zaterdagavond brak brand uit in Ten Hove in de wijk Windmoleke. 22 bewoners moesten geëvacueerd worden.© ZWBW

Halle -

In de assistentiewoningen Ten Hove van het Halse OCMW aan de Kopheiweg in Halle brak zaterdag even voor 19 uur brand uit. Alle 22 bewoners werden uit voorzorg geëvacueerd. Niemand raakte gewond maar ondertussen is duidelijk dat ze niet voor maandag naar hun woningen terug kunnen keren.

 De brand ontstond vermoedelijk in een technische koker waar enkele elektriciteitsdraden begonnen te smeulen. De familie die een nieuwe bewoner in de serviceflats aan het installeren was, merkte rook en een brandgeur op en verwittigde de brandweer. Ze klopten op alle deuren in het gebouw waardoor de bewoners snel gewaarschuwd waren en naar buiten konden. De brandweer kreeg het vuur ook snel onder controle. Maar de rookontwikkeling was groot waardoor het gebouw voorlopig onbewoonbaar is. Verder onderzoek loopt nog maar voorlopig lijkt het erop dat de brand accidenteel is ontstaan.

Bij de brand vielen geen gewonden. De 22 bewoners werden met de hulp van politie en Rode Kruis wel allemaal geëvacueerd. Ze werden opgevangen in het buurthuis van de wijk Windmoleke aan de overkant van de straat. Hier kregen ze iets te drinken en te eten en konden de bewoners even op adem komen. Hun familie werd verwittigd.

Hotel Martin’s Red van Belgische Voetbalbond

“Ondertussen is duidelijk dat de 22 bewoners van Ten Hove niet voor maandag terug naar hun assistentiewoning zullen kunnen terugkeren. Het gebouw moet eerst geventileerd worden”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Er is ook heel wat waterschade door het blussen en de elektriciteit moet hersteld worden. pas wanneer er terug elektriciteit is in het gebouw, kan iedereen terug. In de flats zelf is er geen schade. Zondag doet de brandweer nog een inspectie. Ten vroegste maandag kan er aan de elektriciteit worden gewerkt. Hoe snel alles kan gerepareerd worden, moet nog bekeken worden.”

Zo was zaterdagavond al snel duidelijk dat de bewoners minstens voor twee nachten elders onderdak moesten vinden. Veertien bewoners kunnen voorlopig terecht bij familie. De andere acht personen logeren voorlopig in het hotel Martin’s Red van de Belgische Voetbalbond in Tubize waar er voldoende kamers leeg stonden. “De klok rond zal hier personeel van de stad Halle aanwezig zijn om hen bij te staan en alle zorgvragen te beantwoorden”, aldus nog Snoeck. “Zaterdagavond konden alle bewoners wel even naar hun flat terug om enkele noodzakelijke spullen op te halen.”

“Het was even schrikken maar gelukkig zijn er geen gewonden en is onze flat niet beschadigd”, zo klinkt het aan het ontbijt in het hotel Martin’s Red in Tubize. “Ik was moe maar heb toch niet zo goed geslapen. Maar ze zorgen hier heel goed voor ons zodat alles wel in orde komt. De Rode Duivels? Neen, die hebben we nog niet gezien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus