Flanders Expo opnieuw in de ban van science fiction en fantasy: ‘cosplayers’ vieren 30 jaar Facts

Ze is de vriendin van de Joker en een tegenstander van Batman: Harley Quinn, de laatste films wordt ze vertolkt door Margot Robbie© fvv

Gent -

Schrik niet als je dit weekend op tram 1 naast Michael Myers, Harley Quinn of The Nun zit. Flanders Expo is namelijk opnieuw in band van de hoogmis van science fiction en cosplay: Facts. De beurs viert zijn dertigste verjaardag en dat doen duizenden tovenaars, superhelden of monsters in stijl.

Simon Dekaezemaker

De hoogmis voor liefhebbers van sciencefiction en fantasy. Twee keer per jaar wordt Flanders Expo omgetoverd tot Facts. Het beste van de populaire popcultuur is aanwezig: nieuwe videogames, gadgets, spelletjes uitproberen, workshops volgen en vooral veel gelijkgestemden ontmoeten.

Deze editie van Facts is een jubileumeditie: de beurs blaast dertig kaarsjes uit. De voorbije jaren kwamen heel wat beroemdheden langs uit de popcultuur: de ondertussen overleden Carrie Fisher van Star wars, Robert Englund van Nightmare on Elm street en Tom Felton uit de Harry Potter-films.

Ook bv’s laten zich volledig gaan op Facts: Henk Rijckaert (rechts) kwam verkleed als trooper uit ‘Spaceballs’, een parodie op ‘Star wars’.© fvv

Duizenden euro’s aan kostuums

De beurs lokt ook deze editie veel bekende namen. Van de partij: Tyler Hoechlin van Superman & Lois, Daniel Gillies van The vampire diaries en Alexander Ludwig van The hunger games. Fans betalen met plezier tientallen euro’s voor een handtekening en selfie met hun held.

Maar naast de gadgets en aanwezige acteurs draait de beurs voor veel bezoekers rond het kostuum dat ze dragen. Gemiddeld één op de drie komt verkleed. Ze spenderen soms duizenden euro’s aan het perfecte kostuum en werken er maanden aan. Zien en gezien worden, ook dat is Facts.

Deze twee zou je ’s avonds op tram 1 niet willen tegenkomen: Art the clown en Michael Myers van de ‘Halloween’-franchise.© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen