Boek ‘Koning in de Kempen’ voorgesteld: waarom kocht Leopold I duizenden hectare heidegrond?
‘Koning in de Kempen’ is het resultaat van jaren onderzoek van lokale onderzoekers, archieven, heemkringen en landschapsexperts, hier verzameld in de Leopoldshoeve op Geel-Ten Aard. — © BERT DE DEKEN
Koning in de Kempen is de intrigerende titel van een prestigieus boek dat de merkwaardige maar grotendeels vergeten geschiedenis uit de doeken doet van de ‘bemoeienissen’ van koning Leopold I in onze contreien. Het boek ontrafelt het raadsel waarom de eerste vorst van België zowat twee eeuwen geleden een gebied van zo’n 4.500 hectare heidegrond en moerassen kocht, verspreid over Geel, Dessel, Mol en Retie. De vorst zou niet minder dan het aanschijn van de Kempen veranderen, zo komen de auteurs na 350 pagina’s onderzoek tot de slotsom.
De eerste monarch van ons land had de ambitie om van de Kempen een welvarende landbouwstreek te maken. Hij liet het gebied door plaatselijke families en notabelen bestieren zoals een overzeese kolonie. De schrale grond werd ontwikkeld tot landbouwgrond. Ook werden er wateringen gegraven en dennenbomen geplant waarmee de gangen van de Limburgse mijnen werden gestut.
Een Kempense boswachter van het Koninklijk Domein met het paard van Leopold III. — © BERT DE DEKEN
Vandaag zijn er nog maar weinig relicten van deze koninklijke aanwezigheid overgebleven. Het bekendste is het Prinsenpark in Retie en de imponerende Koningshoeve in Geel-Ten Aard, vandaag eigendom van Jan Tormans, de bekende zakenman en wielersponsor.
Anekdotes
Koning in de Kempen is niet alleen een gedegen historisch naslagwerk met prachtige foto’s van fotograaf Bart van der Moeren, de auteurs sprokkelden ook tal van anekdotes bij elkaar. Zo haalt Hubert Vanlommel uit Geel-Ten Aard, vandaag 85, nog herinneringen op aan de aanwezigheid van prinses Josephine Charlotte, de oudste dochter van Leopold III. Hubert was toen nog een snotneus en zijn vader opzichter op de Koningshoeve. “De prinses was onder de oorlog geopereerd aan haar appendix en moest hier in de streek komen aansterken in de gezondere buitenlucht. Ze ging slapen in hotel De Kroon in Retie, maar kwam overdag naar de Koningshoeve. Ze was altijd vergezeld door een gouvernante uit Turnhout en een politie in burger.”
© BERT DE DEKEN
Of het verhaal van boer Karel Sterckx, die op 21 maart 1957 rustig op wc zat in zijn Braselhoeve toen hij zijn dochter Angele hoorde roepen: “Va, de keuning is hier!”. Een minuut later stond Karel op zijn erf oog in oog met koning Boudewijn, die incognito zijn boerderij kwam bezoeken die op gronden van zijn overovergrootvader stond. Boudewijn schoof nog mee aan tafel en daarna stoof hij in zijn rode sportwagen terug naar Brussel. “De koning is mijn beste vriend”, zo beweerde boer Karel nadien in de krant.
Toen Geel-Ten Aard eigendom werd van koning Leopold I, werd een heidelandschap ontwikkeld tot landbouwgrond. — © BERT DE DEKEN
Walter Raeymakers (midden) en Janna Lefevere tonen trots het boek ‘Koning in de Kempen’. — © BERT DE DEKEN
Koning in de Kempen is het resultaat van jaren onderzoek van lokale onderzoekers, archieven, heemkringen en landschapsexperts, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, het plattelandsprogramma Leader en erfgoeddienst Stuifzand, geschreven door Danny Van der Veken, Walter Raeymakers, Janna Lefevere. Het boek telt 340 pagina’s en bevat meer dan 230 historische foto’s. Voor een exemplaar betaal je 45 euro. Meer info vind je op www.koninklijkekempen.be.
Hoofdpunten
Mysterieuze kwelduivel van Antwerp-voorzitter Gheysens doorbreekt de stilte met een verregaand voorstel: “Maar dan moet hij zijn rood-witte hart laten spreken”
Alerte Amerikaanse agente redt vrouw die in auto ‘help me’ fluistert
Marc Coucke koopt een derde dino voor in Durbuy: “Wat een monster! Het is écht zot”
Onafscheidelijke jeugdvriend van Sanda Dia doorbreekt voor één keer de stilte: “Tijd om zijn naam voorgoed van Reuzegom los te koppelen”
Beste van Plus
Gespot in een… tank: Thibaut Courtois amuseert zich rot tijdens vrijgezellenweekend, verloofde Mishel draagt T-shirt met duidelijke boodschap
“Het is geen goede dag vandaag”: landbouwer van top tot teen besmeurd na probleempje met mestkar
Agressieve koeien vertrappelen Britse wandelaars: “Had het gevoel dat ik vermoord zou worden”
Chaos in metrostation wanneer roltrap plots van richting verandert: 14 pendelaars gewond