Vuilniskar rijdt voetgangster aan: “Ik belandde net niet onder de wielen”

Arlette stapt in de Karel Van de Woestijnelaan op de rijweg omdat er geen voetpad is.© JW

Aartselaar -

Bij de ophaling van pmd-zakken in de Karel Van de Woestijnelaan reed een achteruitrijdende vuilniskar Arlette Fordel (78) aan. Milieuschepen Hans Cops (Groen) zegt dat een onderzoek naar de omstandigheden nodig is om dergelijke ongevallen daar, maar ook elders in de toekomst te vermijden.

Jef Wijckmans

 

Het is op bepaalde plaatsen een zware klus voor chauffeurs van vuilniswagens om in woonwijken te manoeuvreren. In sommige straten waar ze met het gevaarte niet of moeilijk kunnen draaien, rijden ze vaak achteruit.

Dat was donderdagmiddag ook het geval in de Karel Van de Woestijnelaan. Het is niet duidelijk of de chauffeur een (werkzame) achteruitkijkcamera of -sensor als controle had. Omdat ook zijn bijrijders niet achteraan de wagen aanwezig waren, was het duidelijk een erg gevaarlijk manoeuvre.

Daarbij reed hij Arlette Fordel aan die na het winkelen naar haar appartement huiswaarts keerde. “Ik ben moeilijk te been maar met behulp van een rollator lukt het me wel. Donderdag hoorde ik geen sein van een achteruitrijdende vrachtwagen maar voelde plots wel een forse duw in mijn rug waardoor ik op de straatstenen viel.”

Het was de vuilniskar die gelukkig halt hield en ze net niet onder de wielen belandde. “De chauffeur was erg geschrokken en bezorgd”, doet ze haar verhaal. “Maar hij verweet me wel dat ik op de straat liep. Maar hier is helemaal geen trottoir.”

Arlette stapte, nadat ze werd rechtgeholpen, verder naar huis. “Ik was in shock maar voelde waarschijnlijk door de adrenaline geen pijn. Die kwam later wel. Vooral mijn protheseknie waarop ik viel, doet fel pijn. Ik ben naar de dokter gestapt die me verzorgde en vertelde dat ik dit ongeval moet aangeven. Maar bij Igean geraakte ik niet verder dan de telefoniste.”

Maatregelen

Schepen Hans Cops werd dit weekend van het ongeval op de hoogte gebracht. Hij zegt het probleem van de achteruitrijdende vuilniswagens te kennen. “Het personeel staat vaak onder druk en dan zijn ongevallen vlug gebeurd. In ieder geval ga ik ter plaatse een kijkje nemen om een oplossing te zoeken.”

“Verder neem ik maandag zelf ook contact op met Igean om dit ongeval te laten registreren zodat ook administratief het nodige voor het slachtoffer geregeld kan worden.”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus