Klanten staan (opnieuw) voor gesloten deuren, maar zingen als steun voor personeel Delhaize

© fvv

Gent -

Het conflict tussen het personeel en de directie van Delhaize rond de verzelfstandiging van alle winkels blijft aanslepen. De grote vestigingen in Ledeberg en Wondelgem hielden zaterdag opnieuw de deuren dicht. Klanten die toch kwamen opdagen, werden door de vakbonden opgeroepen om de acties te steunen door samen te zingen.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK.Minder acties in paasvakantie want Delhaize-personeel wil tijd voor gezin, al is dat niet enige reden: “De onvrede is niet weg”

Al bijna een maand duurt het protest en het einde is nog niet in zicht. De directie van Delhaize heeft een plan om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters, maar dat zint het personeel niet. Veel filialen blijven dicht en het personeel verzet zich met hand en tand tegen de plannen.

De vier grote Delhaizes in Gent zijn bijna twee weken volledig dichtgebleven, maar ondertussen zijn de vakbonden overgeschakeld op gerichte acties: ze staken nog op weekenddagen, op ‘zwarte dinsdag’ en mogelijk op vrijdagen bij een verlengd weekend. De vestigingen in Ledeberg en Wondelgem bleven zaterdag dan ook gesloten.

Loonvoorwaarden

Veel klanten stonden zo opnieuw voor een gesloten deur. De vakbonden begrijpen dat hun acties vervelend zijn voor hen, maar vroegen de klanten om ze te blijven ondersteunen. Klanten konden liedjes aanvragen en samen zingen om hun solidariteit met het personeel te tonen.

Met hun acties willen de vakbonden druk blijven zetten op de directie van Delhaize. In het kader van de franchisering vragen ze bijvoorbeeld om het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden zwart op wit te zetten. Daar wil de directie niet op ingaan, waardoor de vakbonden blijven actievoeren.

© fvv