Nieuwkomers worden warm gemaakt voor vrijwilligerswerk: “De Nederlandse taal leren en tegelijkertijd iets goed doen voor de medemens”

Vrijwilligersmarkt voor anderstaligen.© rr

Antwerpen -

Op de vrijwilligersmarkt afgelopen vrijdag stelden een twintigtal organisaties zich voor aan anderstaligen. Het initiatief van Vrijwilligerspunt en Atlas wil op deze manier de organisaties en potentiële vrijwilligers aan elkaar voorstellen. “Via vrijwilligerswerk kunnen nieuwkomers Nederlands oefenen, de cultuur leren kennen en een netwerk uitbouwen”, zegt schepen voor integratie en inburgering Karim Bachar (Vooruit) “En dat allemaal terwijl men iets goeds doet voor de medemens.”

Een twintigtal organisaties, gaande van kinderzorg tot buurtwerk en sport, stelden hun werking voor aan potentiële vrijwilligers. Alle cursisten die lessen Nederlands volgen, ontvingen een uitnodiging voor de vrijwilligersmarkt. Zo ook Jamila, Hindou en Amina die elkaar leerden kennen bij de taallessen van Linguapolis. “De organisaties gaven heel duidelijk uitleg, ik begreep alles wat ze zeiden, dat geeft me een goed gevoel,” zegt Hindou. Zij wil graag vrijwilligerswerk doen waarbij ze haar computervaardigheden kan gebruiken.

Jamila, Hindou en Amina.© rr

Ook Nick voelt zich geïnspireerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan. “Ik zoek hier vrijwilligerswerk zodat ik echt kan deelnemen aan de samenleving om mezelf zo nog beter te integreren in België, Vlaanderen en natuurlijk Antwerpen,” vertelt hij. Nick sport graag. De vacature van Jespo vzw om sportlesgever te worden is dan ook op zijn lijf geschreven.

Nick heeft interesse in het sportieve vrijwilligerswerk van Jespo vzw.© rr

Organisatie SAAMO merkt dat er veel vraag is naar opportuniteiten om de Nederlandse taal in het dagelijkse leven onder de knie te krijgen. “Al doende leer je, en daarom proberen we op een laagdrempelige manier mensen te betrekken bij onze activiteiten om zo het Nederlands op een impliciete manier te oefenen,” vertelt Diether, opbouwwerker bij SAAMO Antwerpen. “Het kan beginnen met werken in de tuin, koken, naaien of gewoon samenkomen, maar er worden ook verdere stappen gezet bijvoorbeeld richting computervaardigheden of een stap naar werk.” (bekn)

Organisatie SAAMO.© rr

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of als organisatie leren werken met anderstalige vrijwilligers? Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus