Brand aan Houthalense superette werd veroorzaakt door brandbom, parket onderzoekt link met dodelijke steekpartij

Houthalen-Helchteren -

Aan de superette Nil Market in Houthalen hebben onbekenden vrijdagnacht brand gesticht, en daarbij een soort brandbom gebruikt. De 46-jarige uitbater van de superette werd recent vrijgelaten met een enkelband nadat hij eind februari een inbreker doodstak in zijn zaak. Politie en parket onderzoeken de link tussen beide feiten.

Chris Nelis/Geert Houben/Olivier Simons

De brand brak zaterdagochtend rond 3.30 uur uit aan de voordeur van de winkel op de Herebaan-Oost. Een van de overburen werd gewekt door een luide knal, waarop die de hulpdiensten verwittigde. “We dachten eerst dat er bij ons iets was gebeurd”, zegt buurvrouw Mieke Eevers. “Mijn man is meteen gaan kijken aan de voor- en achterkant van het huis, maar stelde niets abnormaal vast.”

“Hij is dan op de straat gaan kijken en zag dat er bij de supermarkt tegenover ons aan de deur een klein brandje was. Het was echt niet veel.” Zowel de brandweer Oost-Limburg als de brandweer Zuid-West Limburg kwamen ter plaatse. De vlammen konden snel gedoofd worden, waardoor de materiële schade al bij al beperkt bleef. Een van de ruiten aan de voordeur van de superette is wel vernield. Het is nog niet duidelijk wat de brand precies veroorzaakt heeft. “Ik betwijfel of hierbij een molotovcocktail is gebruikt”, vertelt een andere buur. “Daarvoor was de knal veel te luid en de schade te groot.” Ondanks de brand is de superette zaterdagochtend wel weer opengegaan.

LEES OOK. Winkelier die inbreker doodde, zit thuis met enkelband: “Hij maakt een heel moeilijke tijd mee”

“Op het moment van de feiten was er niemand in de zaak aanwezig, waardoor er geen gewonden vielen”, zegt woordvoerder Marijke Teunis van het parket Limburg. “De brandweer deed ter plaatse nog een veiligheidscontrole. Het parket stuurde het gerechtelijk labo ter plaatse voor een sporenonderzoek. De plaats delict is intussen vrijgegeven. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat een soort brandbom gebruikt werd om brand te stichten. Wie de daders zijn, wordt nog volop onderzocht. Voorlopig is het nog te vroeg om te kunnen spreken van een link met de feiten van eind februari.” De politie Carma voert het verdere onderzoek.

Dodelijke steekpartij

Deze week raakte bekend dat de uitbater van de Nil Market, de 48-jarige Hasan Y., sinds kort weer thuis zit met een enkelband. Eind februari was hij aangehouden omdat hij ’s nachts in zijn winkel een 36-jarige inbreker uit Lummen had doodgestoken. De uitbater was nog met een werkneemster aanwezig toen op zaterdag 25 februari rond 1.30 uur inbreker J.B. binnendrong.

Het kwam tot een schermutseling tussen de twee mannen, waarbij de inbreker met een mes werd verwond. Hij stuikte in elkaar en bezweek aan zijn verwondingen. J.B. stond bekend voor gelijkaardige feiten. Hij was een uitgeweken Amsterdammer die zowel in Nederland als in België al in aanraking was gekomen met het gerecht.

“Het onderzoek naar de feiten van vrijdagnacht zal zonder twijfel grondig gevoerd worden en daaruit zal moeten blijken of er een verband is met de feiten waarvoor mijn cliënt in verdenking werd gesteld”, reageert Tom Van Overbeke, de advocaat van Hasan Y. siol/geho/cn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen