Boekenliefhebbers opgelet: 47.000 historische boeken voor een prikje te koop, ook van topauteurs

© RR en Google Maps

Gent -

Boekenliefhebbers opgelet. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), gevestigd in een historisch pand in de Koningstraat in Gent, verkoopt duizenden boeken voor een prikje. De collectie zit vol meesterwerken. “Het is met pijn in het hart, maar we kunnen niet anders.”

Sander Luyten

Stijn Streuvels, Arnon Grunberg, Hugo Claus, Gerard Reve, Louis Paul Boon en Gerard Walschap zijn maar een paar van de Nederlandstalige topauteurs van wie werken te vinden zijn in de enorme bibliotheek van het KANTL. Onder de duizenden stukken ook onder meer biografieën, volledige reeksen historische tijdschriften en naslagwerken.

Een deel van de collectie, die al verzameld wordt sinds het KANTL in 1886 werd opgericht, staat in de uitverkoop. Ongeveer 47.000 boeken worden openbaar verkocht. Op 3 en 4 juni vindt de derde verkoopronde plaats. Prijzen variëren van één euro tot honderd euro en iedereen is welkom.

“Het is met pijn in het hart, maar we kunnen niet anders dan een aanzienlijk deel van de collectie herbestemmen”, zegt Leen van Dijck, voorzitter van de raad van bestuur van KANTL.

Plaatsmaken

Belangrijkste reden voor de verkoop is volgens Van Dijck dat het instituut niet langer in staat is om de boeken in goede omstandigheden te bewaren en te verzorgen. “Door bezuinigingen hebben we ook onvoldoende personeel om die boeken ter beschikking te stellen van geïnteresseerden. Tot slot moeten we plaatsmaken voor nieuwe bewoners. Het Poëziecentrum verhuist waarschijnlijk naar het ‘Huis van Oombergen’ – zoals het pand officieel heet – en die hebben ook een enorme collectie.”

Voor de tienduizenden boek werden aangeboden aan het brede publiek, is de collectie grondig onderzocht. De Gentse universiteit heeft een deel van de boeken, publicaties en tijdschriften die zij nog niet hadden, meegenomen en ook andere erfgoedbibliotheken zijn komen kijken. “Alles wat wordt aangeboden tijdens de verkopen, zit al in andere bibliotheken en is dus niet verloren voor het grote publiek”, verzekert Van Dijck.

© IF

Papiercontainer

Er volgen waarschijnlijk nog verkoopmomenten, maar het is volgens Van Dijck een illusie te denken dat alle boeken die worden aangeboden, uiteindelijk verkocht raken. “Als boekenliefhebber heb zelf al een paar boeken meegenomen naar huis, maar mijn eigen bibliotheekruimte is beperkt. Ik zou het vreselijk vinden als een deel van de collectie naar de papiercontainer moet. We gaan nog proberen er een onderkomen voor te vinden bij antiquariaten en bibliotheken van scholen en gevangenissen”

De beslissing om de uitverkoop te houden, is autonoom genomen door de raad van bestuur van KANTL en staat dus los van de nieuwe eigenaar van het gebouw, het ontwikkelings- en investeringsfonds Triginta. Dat liet vorig jaar aan De Gentenaar weten de ambitie te koesteren om samen met KANTL de langetermijnsamenwerking verder te zetten en het iconische monument nog meer open te stellen voor het grote publiek.

INFO: www.kantl.be

LEES OOK.De grootste verzameling dichtbundels van de Lage Landen moet verhuizen: “Het is geen sinecure”