Vooruit én Groen stelt bouwpauze voor, maar meerderheid wuift dat weg

Een wirwar aan bouwkranen. “Niet langer in Niel”, meent Vooruit én Groen.© GER LOEFFEN

Niel -

In de jongste gemeenteraad legde oppositiepartij Vooruit én Groen het voorstel van een bouwpauze voor grote bouwprojecten voor. De partij vindt dat het lokaal bestuur blind blijft voor de bouwwoede die alleen maar de kassa laat rinkelen. De meerderheid van Open Vld en N-VA wuifde het voorstel weg.

Bart Roggeman

“De weigering maakt opnieuw pijnlijk duidelijk dat deze bestuursploeg de projectontwikkelaars geen strobreed in de weg wil leggen”, bekritiseert Chris Ceuppens, fractieleider van Vooruit én Groen. “De bevoegde schepen haalde alles uit de kast om hun ‘njet’ te verdedigen. Volgens het bestuur beschikt de gemeente sowieso over voldoende instrumenten om een goed ruimtelijk beleid te garanderen.”

“Wij spreken dit met klem tegen. Omdat een actueel beleidsplan met een duidelijke visie ontbreekt, blijft het afleveren van omgevingsvergunningen nattevingerwerk. Daardoor zitten er nu opnieuw honderden nieuwe appartementen in de pijplijn met bijvoorbeeld 35 nieuwe appartementen en vijf woningen pal in de drukke Stationsstraat. Voor alle duidelijkheid gaat het voorstel voor de bouwpauze om grote projecten. Een aanvraag voor een eengezinswoning zou nog steeds kunnen.”

Schadeclaims

“Een eerste grote reden is dat een voorstel als dit elke wettelijke grondslag mist”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Steven Mattheus (Open Vld). “Deze voorstellen, ook al in andere gemeenten gedaan, worden steevast door de provinciegouverneur vernietigd. Als gemeente zou je je blootstellen aan tal van schadeclaims, want er is ook het bouwrecht.”

Ook het verwijt van het ontbreken van een actueel beleidsplan wil de schepen weerleggen. “Het gemeentelijk beleidsplan ruimte is een doorvertaling van het provinciaal beleidsplan en de geactualiseerde versie daarvan is nu in ontwikkeling. Het openbaar onderzoek hiervoor werd nog maar pas afgerond. Niettemin menen we over voldoende instrumenten te beschikken voor een goed ruimtelijk beleid.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus