Geen broodjeaapverhaal: twee bescheiden huurwoningen in De Notelaar staan al ruim acht jaar leeg

Malle -

Twee huurwoningen voor bescheiden wonen van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning in De Notelaar in Oostmalle staan al sinds de oplevering in 2014 leeg. Oppositieraadslid Alex Van Loon (Progressief Malle) stelde de vraag op kousenvoeten in de gemeenteraad, omdat hij meende dat het om een ‘urban legend’ ging, een broodjeaapverhaal. Maar schepen van Sociale Zaken Wouter Patho (N-VA) en ook Noëlle Hertsens, organisatiecoach van De Ideale Woning, bevestigen dit.

Kristin Matthyssen

Woningmaatschappij De Ideale Woning liet in 2012 op site De Notelaar in Oostmalle 26 sociale en twaalf bescheiden appartementen bouwen. In augustus 2014 waren ze af. Het ging om de eerste bescheiden huurwoningen die in Vlaanderen door een sociale huisvestingsmaatschappij werden gerealiseerd.

“Maar twee van die bescheiden woningen staan inderdaad al van bij aanvang leeg”, bevestigt schepen Wouter Patho (N-VA), die het op vraag van Van Loon speciaal ging navragen.

Voor een bescheiden huurwoning gelden strikte inkomensgrenzen, maar die liggen hoger dan voor sociale huurwoningen. De huurprijzen liggen blijkbaar niet zo veel lager dan op de reguliere huurmarkt. “Blijkbaar zijn die drempels toch hoog”, zegt schepen Patho. “We hebben al gevraagd om er gewone sociale huurwoningen van te maken, maar dat is blijkbaar niet eenvoudig. In april organiseert De Ideale Woning nog eens een kijkdag.”

Het nieuws van de lancering van de eerste bescheiden huurwoningen in 2014.© rr

Ook in Huize Walden in Westmalle stelt zich eenzelfde probleem, met bescheiden huurwoningen van de Ideale Woning, die gericht zijn op mantelzorgers en personen met een beperking. Ook hier staan al bijna vijf jaar na de oplevering nog altijd woningen leeg.

De sociale huisvestingsmaatschappij bevestigt beide problemen. “De Ideale Woning stelt uiteraard alles in werking samen met de partners om de woningen zo snel mogelijk te verhuren”, zegt organisatiecoach Noëlle Hertsens van De Ideale Woning.

De kijkdagen in Huize Walden in 2018. Ook hier is er nog leegstand.© Mia Uydens

Met de huidige woonnood is het wel een pijnlijk gegeven. Schepen Patho had gelukkig nog iets positiefs te melden. De problemen met de defecte liften waar Alex Van Loon ook naar informeerde, bleken onbestaande. “De Ideale Woning had dit jaar nog geen defecte liften in De Notelaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus