Protest tegen fietsenzee voor Gent Sint-Pieters: “Wij willen ons plein terug”

De dekenij wil dat de fietsen op het plein verdwijnen.© fvv

Gent -

De duizenden fietsen voor het Sint-Pietersstation zijn veel Gentenaars al langer een doorn in het oog. De Dekenij Sint-Pieters-Station vraagt opnieuw een permanente oplossing. “We kunnen zelfs onze rommelmarkt niet meer organiseren. Er is te weinig plaats voor de marktkramers.”

Max Dedulle

Wie het station Gent Sint-Pieters buitenkomt, krijgt geen fraaie eerste indruk van onze stad. Een zee aan fietsen bezet het Maria Hendrikaplein. “Dat kan toch niet meer”, zegt Peter Verhee van de Dekenij Sint-Pieters-Station. “Vooral omdat de meeste fietsen er al vele maanden staan. We willen ons plein terug. Het stadsbestuur moet dringend een definitieve oplossing vinden om de fietsen te verwijderen of te verhuizen naar een betere locatie.”

Vrijdag liet de dekenij aan de ingang van het station een petitie ondertekenen door voorbijgangers. “Dit plein heeft zoveel potentieel”, zegt deken Etienne Flerick. “Het is een prachtig stukje groen Gent, dat nog mooier zou zijn zonder al dat ijzerwerk onder de bomen. Al vele tientallen jaren organiseren we een rommel- en een avondmarkt tijdens de Gentse Feesten. Maar tegenwoordig vinden we geen marktkramers meer bereid om mee te doen. Er is gewoon te weinig plaats.” (lees verder onder de foto)

Een zee aan fietsen ontsiert het plein.© fvv

Zingende fontein

De buurtbewoners hebben zelfs nog een idee om het Maria Hendrikaplein nog fraaier te maken. “Als we de fontein nu eens laten ‘zingen’ en dansen, bijvoorbeeld op de tonen van Mia of Klokke Roeland?”, stelt Peter voor. “Dat zou er een echte trekpleister van maken, een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners en voorbijgangers.”

Buurtcomités en andere verenigingen ijveren al lang voor meer fietsinfrastructuur in en rond het station. Vorige zomer kondigde de NMBS nog een nieuwe stalling aan met plaats voor bijna 700 fietsen, in een leegstaande ruimte.

LEES OOK. Nieuwe stalling voor 672 fietsen gepland onder station, maar buurt wil meer: “Aantal bakfietsen blijft toenemen”