Tot drie jaar cel gevorderd voor bende die voor 19.000 euro tabak stal bij Colruyt

© jhm

Bron: BELGA

Scherpenheuvel-Zichem/leuven

Het openbaar ministerie heeft vrijdag voor de correctionele rechtbank van Leuven tussen 1 en 3 jaar cel gevorderd voor leden van een bende dieven. Zij richtten zich op grote hoeveelheden roltabak in winkels van Colruyt, over heel het land. In totaal gingen ze met voor 18.945 euro aan tabak aan de haal.

De bende werd na een half jaar en een spoor van meer dan twintig diefstallen uiteindelijk gevat aan de Colruyt van Scherpenheuvel-Zichem, de derde winkel die ze die dag aandeden. Drie beklaagden werden gevat nadat ze met hun vaste modus operandi 1.450 euro aan roltabak hadden gestolen.

Met kinderen

Een eerste lid ging steeds alleen binnen om een kartonnen doos met pakjes roltabak te vullen. Twee anderen gingen apart, regelmatig met hun kinderen, de winkel binnen voor een kleine aankoop. Aan de kassa zorgde de groep dan voor afleiding, stelden vragen aan de kassamedewerker, waardoor hun kompaan kon wegglippen zonder op te vallen. Zes leden voerden in wisselende samenstellingen de diefstallen uit.

Het veiligheidsteam van Colruyt had de bende steeds achteraf opgemerkt dankzij de aanwezige camera's en de vaste modus operandi. Telkens was ook dezelfde wagen met Franse nummerplaat bij de feiten betrokken. Volgens hun telling vond het eerste feit van de bende plaats op 30 maart 2022. 

Bij huiszoekingen kon de politie voor zowat 4.000 euro aan tabak recupereren. Het parket wil dat de leden de rest van de waarde terugbetalen aan de supermarktketen.

De rechtbank zal uitspraak doen op 28 april. (belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus