25 maanden cel gevorderd voor slagen in opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen

© mhb

Bron: BELGA

tienen

Een Oekraïense man die in het opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen in Tienen een andere man fysiek aanviel, kijkt aan tegen 25 maanden cel. Het openbaar ministerie vorderde die straf vrijdag voor de correctionele rechtbank van Leuven. De man viel een medebewoner aan nadat een dronken ruzie met zijn partner uit de hand was gelopen. De beklaagde liet verstek gaan.

Op de dag van de feiten, 9 juni 2022, had beklaagde Edik S. flink te veel gedronken. Hij had volgens verklaringen al de hele dag ruzie gezocht met andere bewoners, en was uiteindelijk uitgevallen tegen zijn partner. De vrouw zou eerder dan hij haar verblijfspapieren gekregen hebben, wat hij moeilijk kon verkroppen. Een klacht voor slagen aan haar werd uiteindelijk niet voortgezet.

Tijdens de ruzie kwam een andere Oekraïense man tussenbeide, een kennis van het koppel. Edik S. had hem destijds na zijn vlucht via Polen in Brussel opgehaald. Hij bekocht zijn tussenkomst met stampen en slagen, en liep daarbij blauwe plekken op aan zijn onderrug. S. gebruikte ook een keukenmes om het slachtoffer te bedreigen.

Uit onderzoek bleek dat de man ook de andere bewoners in het centrum angst aanjaagde. Na de feiten werd hij naar een gespecialiseerd centrum in Brussel gestuurd. Ondertussen werd hij elders in België al veroordeeld tot een celstraf van meer dan zes maanden, waardoor zijn visum ingetrokken werd en een inreisverbod van drie jaar opliep.

De rechtbank zal uitspraak doen op 28 april. (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus