Ruzie in gemeenteraad over al dan niet trouwen in Sint-Martinuspastorij

Het onderwerp trouwen in de oude pastorie, ook wel de Sint-Martinuspastorij genoemd, zorgde donderdag zelfs voor een klein barstje in de huwelijkscoalitie tussen de meerderheidspartijen.© kma

Malle, Westmalle -

Het stormde donderdag in de gemeenteraad van Malle, meer specifiek over de geschiktheid van de oude Sint-Martinuspastorij in Westmalle als locatie voor de voltrekking van een burgerlijk huwelijk. Oppositiepartij OostWest zette het punt opnieuw ter stemming op de agenda en kreeg ditmaal de steun van meerderheidspartij CD&V. Dat is deze legislatuur nog nooit eerder gebeurd.

Kristin Matthyssen

Vorige gemeenteraad kreeg raadslid Kris Mintjens (OostWest) te horen dat de Sint-Martinuspastorij ongeschikt is als vierde trouwlocatie in Malle. Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) wees op de kleine ruimtes, het ontbreken van geschikt meubilair en mogelijke concurrentie met de boekingen door verenigingen.

Intussen ging Kris Mintjens de zolder opmeten. Volgens hem is de ruimte met 103 vierkante meter zeker groot genoeg voor een burgerlijke trouw en zijn er niet meer dan een tafel en wat stoelen nodig, die het huwelijkspaar desnoods ook zelf kan voorzien. Volgens Alain De Laet (OostWest) voldoet de Sint-Martinuspastorij aan de voorwaarden die de Vereniging van Steden en Gemeenten oplegt aan alternatieve huwelijkslocaties die een gemeente kan aanduiden.

Schepen Dries Van Dyck (DBM) wees erop dat er veel tentoonstellingen en optredens plaatsvinden, zeker op vrijdag en zaterdag. Die verenigingen kunnen pas een jaar op voorhand boeken, terwijl bruidsparen doorgaans vroeger willen reserveren, wat voor een conflict met de verenigingen kan zorgen. Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) wijst erop dat er al drie trouwlocaties in Malle mogelijk zijn: het gemeentehuis van Westmalle, het oud gemeentehuis van Oostmalle en kasteel de Renesse. Een luxe die veel andere gemeenten niet kennen.

© An Nelissen

Steun CD&V

CD&V, een coalitiepartner, liet verrassend weten dat ze het voorstel van de Sint-Martinuspastorij als extra trouwlocatie steunt, zolang de vaste activiteiten niet in het gedrang komen. Raadslid Ingrid Vrints (CD&V) had de agenda opgevraagd. Blijkt dat er het komend halfjaar, van 1 april tot 30 september, nog zeventien vrije zaterdagen beschikbaar zijn. Ook Progressief Malle steunt het voorstel. Lennert Vorsselmans (Progressief Malle) zit zelf in de culturele sector. Volgens hem kan een huwelijk voltrokken worden in een gebouw waar voorbereidingen voor een tentoonstelling bezig zijn. Het ene sluit het andere niet uit, zegt hij.

OostWest bleef aandringen op het ter stemming brengen van het agendapunt, waarop de N-VA en DBM een amendement voorlegden om een aantal zaken eerst te onderzoeken. Het kwam zelfs tot een schorsing van de gemeenteraad. Toen voorzitter van de gemeenteraad Jolien Vrints (DBM) meedeelde dat dit bijkomend onderzoek niet tegen de eerstkomende gemeenteraad afgerond kon worden door de paasvakantie, stapte onafhankelijk raadslid Tom Lauryssen misnoegd op. De oppositie ervoer de discussie als het miskennen van goede voorstellen vanuit de oppositie.

Uiteindelijk werd afgesproken dat er een onderzoek komt rond mogelijke conflicten tussen trouwers en verenigingen, en dat OostWest op de volgende gemeenteraad opnieuw het voorstel op de agenda zet.

Op de gemeenteraad werd wel een grondafstand goedgekeurd van appartementen achter het gemeentehuis zodat de gemeente een pad kan aanleggen die de site van het gemeentehuis met de tuin van de oude pastorij verbindt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus