Ledebergse jongeren zamelen geld in om ‘chillplek’ op te frissen: “We willen meer meisjes bereiken”

Het is altijd gezellig in het Keizerpand.© IF

LEDEBERG -

Na school en tijdens de vakanties gonst het van de bedrijvigheid in het Keizerpand. In het jeugdhuis in het Keizerpark komen tientallen jongeren uit de buurt samen om te gamen, te voetballen en zelfs te vloggen. Omdat het jeugdhuis wel eens een opfrisbeurt kan gebruiken, zamelt de vzw Jong geld in.

Max Dedulle

In het Keizerpand is het steevast een drukte vanjewelste. Voor kinderen en jongeren van 10 tot 25 jaar is er altijd wat te doen. Je kan er ravotten op het speelplein, er staat een voetbaltafel en de PlayStation wordt druk gebruikt. “We stimuleren jongeren ook om hun talenten te ontplooien”, zegt Monica Raspatelli van de vzw Jong, die het jeugdhuis beheert. “Zo hebben we een vlogcamera en een studio om te podcasten en muziek te maken.”

Niet goed in hun vel

Gezellig, maar het jeugdhuis heeft ook een belangrijke sociale functie. “We bereiken heel wat kwetsbare gasten die niet terechtkunnen in het reguliere vrijetijdsaanbod”, zegt Raspatelli. “Het lidgeld is bijvoorbeeld soms een hoge drempel. Net als de taal: veel jongeren die hier nog maar net wonen, spreken nog te weinig Nederlands om de weg te vinden naar een traditionele jeugdbeweging. Voor hen zijn we vaak de eerste plek waar ze terechtkunnen.”

Naast vlogcamera’s en een voetbalveld vind je ook altijd een luisterend oor in het Keizerpand. “Ze komen vaak naar ons met vragen en problemen”, zegt Raspatelli. “Onlangs kwam er nog eentje naar mij die alleen wou gaan wonen, maar niet goed wist hoe daaraan te beginnen. Dan leiden we hen naar het OCMW. Sinds corona merken we dat opvallend veel jongeren minder goed in hun vel zitten. We zijn geen psychologen, maar ze kunnen wel in vertrouwen bij ons terecht.” (lees verder onder de foto)

Samen frietjes eten, ook dat kan in het Keizerpark.

Meer meisjes gezocht

Het jeugdhuis is dringend aan een opfrisbeurt toe. “Het kan wel eens een kleurtje en wat renovatiewerken gebruiken. Bovendien willen we meer meisjes bereiken. Nu hebben we al een stikmachine waarmee ze bijvoorbeeld zelf kleren kunnen maken, maar er is ook vraag naar een nagelstudio. Daar hebben we nu geen plaats voor, maar samen met de jongeren willen we het hier nog gezelliger maken.”

Om het jeugdhuis te pimpen, zijn geld en materiaal nodig. Daarom organiseert de vzw Jong een crowdfunding. “Elke bijdrage is welkom”, zegt Raspatelli. “We zijn ook altijd op zoek naar helpende handen om te schilderen of te klussen. En wie hout of verf op overschot heeft, mag dat altijd laten weten.”

Je vindt de crowdfunding van de vzw Jong op de website van Streekfonds Oost-Vlaanderen.