Slachtoffer of getuige van grensoverschrijdend gedrag? Dat kan je melden via interactieve kaart: “Alle soorten intimidatie in de kiem smoren”

Het Safer Cities-platform en omstaandertrainingen moeten de veiligheid en leefbaarheid versterken in Sint-Niklaas.© yjs

Sint-Niklaas -

De stad Sint-Niklaas wil blijven werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de stad, onder andere door de lancering van het Safer Cities-platform en het organiseren van omstaanderstrainingen. Op het platform kunnen inwoners een pin plaatsen op een bepaalde locatie, waar ze slachtoffer of getuige waren van grensoverschrijdend gedrag. “We willen alle vormen van intimidatie in de kiem smoren”, aldus schepen voor Welzijn Sofie Heyrman (Groen).

Yannick Joos

Na Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi is Sint-Niklaas de vijfde stad die het nieuwe platform gaat gebruiken in de strijd tegen intimidatie. Concreet bevat het platform een kaart van de stad waar inwoners een pin kunnen plaatsen op een plek waar ze slachtoffer of getuige waren van grensoverschrijdend gedrag. “Bij het plaatsen van zo’n pin volgt een anonieme vragenlijst, waarbij gepolst wordt naar de omstandigheden, vorm en de impact van het grensoverschrijdend gedrag”, vertelt Wouter Stes van Plan International België. “Zo kan de stad eventueel ingrijpen om iets te doen aan de onveiligheid op die plek. En dat is nodig want uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen hun verplaatsingsgedrag aanpassen op bepaalde plekken en tijdstippen.”

Reageren op ongepast gedrag

Naast het Safer Cities-platform start de stad ook met omstaandertrainingen die een aantal methoden aanreiken om actief te reageren op ongepast gedrag. “Als inwoners ongepast gedrag zien, willen ze vaak wel reageren, maar weten ze gewoonweg niet hoe”, zegt schepen voor Welzijn Sofie Heyrman. “Met zulke trainingen willen we tips uitreiken om te reageren als iemand getuige is van ongewenst of ongepast gedrag. We organiseren sessies voor ons stadspersoneel en OCMW, maar eveneens voor inwoners, organisaties en verenigingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus