In opspraak gekomen leidinggevende Thomas More stond vijf maanden op non-actief na klachten: “Alle procedures werden correct gevolgd”

De Thomas More Hogeschool in Mechelen.© Stijn Van de Sande

Mechelen -

Een leidinggevende van de business-afdeling van de Thomas More Hogeschool in Mechelen wordt door medewerkers beschuldigd van onder meer machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Tijdens een onderzoek naar de klachten werd hij een tijdlang uit zijn functie ontheven, maar inmiddels is de man weer aan de slag. Volgens Thomas More werden alle klachten correct opgevolgd.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Onderzoek naar machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag op Thomas More Mechelen

Bedrijfsrevisor PwC voert momenteel een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik, fraude, grensoverschrijdend gedrag en nepotisme bij de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Het onderzoek draait rond de huidige manager van de business-afdeling van de hogeschool. Enkele medewerkers van de afdeling dienden collectief klacht in tegen de man en zijn rechterhand. Het onderzoek van PwC volgt een eerder onderzoek op van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

De medewerkers spreken onder meer van een ‘hoge werkdruk’, ‘manipulatief leiderschap’, ‘een gebrek aan menselijkheid en verantwoordelijkheidszin’ en een ‘verziekte werksfeer’. Ook zou de unitmanager aan vriendjespolitiek gedaan hebben, waarbij kennissen een job als docent aangeboden kregen, soms zonder het nodige diploma. Verder liet hij studenten betalen voor stages bij zijn eigen vzw in Kaapverdië, waar zijn schoonbroer voor opvang en logement zorgde. Het is ook niet duidelijk waar het inschrijvingsgeld voor een reeks lezingen naartoe ging. De man liet studenten daarvoor 90 euro per academiejaar betalen.

“Correct opgevolgd”

In een statement laat de hogeschool weten begrip te hebben voor de vragen die het dossier oproept. “Maar we hebben de juiste procedures gevolgd”, klinkt het. “In juni 2022 meldden IDEWE en de personeelsvertegenwoordiging signalen van psychosociale onveiligheid en verbaal grensoverschrijdend gedrag binnen een van de units. Er werd ook melding gemaakt van belangenvermenging en misbruik van hogeschool-middelen door de leidinggevende van de unit. Daarop werden meteen twee onderzoeken opgestart.”

“Aangezien het welzijn en de veiligheid van al onze studenten en medewerkers prioritair zijn, heeft de directie dan ook meteen actie ondernomen”, aldus de hogeschool. “De leidinggevende werd tijdelijk uit zijn functie ontheven en er werd gecommuniceerd met medewerkers en studenten. Op basis van het onderzoek van IDEWE werd in november beslist dat de man zijn functie opnieuw kon opnemen. Onder begeleiding van een coach en monitoring van de directie werd er een welzijnsactieplan uitgerold.”

Onderzoek loopt verder

De manager is dus opnieuw aan het werk, ook al waren er volgens IDEWE aanwijzingen van ‘instrumenteel grensoverschrijdend gedrag’ en ‘misbruik van de machtspositie’. Het onderzoek naar mogelijke belangenvermenging en misbruik van hogeschool-middelen loopt ook nog steeds. “Daarover kunnen we dan ook geen uitspraken doen”, aldus de directie, die benadrukt dat alle meldingen van grensoverschrijdend gedrag serieus genomen worden en dat telkens de nodige stappen gezet worden, in samenwerking met externe partijen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus