“Ik wilde het schip niet verlaten tijdens de coronacrisis”: directeur Bart Depelchin van woonzorgcentrum Ten Anker gaat met pensioen

Opvolgster Els Vermet (midden) namen samen met Cindy Borny, administratief verantwoordelijke, en Maarten Maeyens, zorgcoördinator, afscheid van directeur Bart Depelchin.© Ten Anker

Nieuwpoort -

Woonzorgcentrum Ten Anker heeft afscheid genomen van zijn directeur Bart Depelchin die na 33 jaar met pensioen gaat. Onder zijn beleid groeide het rustoord uit tot een centrum met meerdere opvangmogelijkheden. Depelchin was de eerste leek die er aan het roer stond.

Dany Van Loo

Ten Anker werd in 1973 opgericht door de vzw Kloosterzusters Maria Van Ingelmunster, nadat die noodgedwongen de materniteit – toen in het gebouw langs de Albert I-laan – hadden moeten stoppen omdat die niet aan een ziekenhuis was verbonden. Nadat verschillende zusters de leiding hadden genomen, kwam Bart Depelchin in 1990 als eerste leek aan het roer van het rustoord.

Onder zijn bewind kende Ten Anker een spectaculaire groei. Depelchin zorgde onder meer voor een primeur in de regio met het openen van de eerste gespecialiseerde opvang voor mensen met dementie. In 2002 werd dan ook een centrum voor dagverzorging opgericht.

Schip niet verlaten

Vanaf 2015 gingen grootse bouw- en renovatiewerken van start om het huis uit te breiden en comfortabeler te maken. De werken begonnen met de realisatie van twee nieuwe afdelingen bovenop het bestaande gebouw en raakten in 2021 afgerond na de volledige renovatie van de lagergelegen afdelingen.

“Ik zou oorspronkelijk in 2021 met vervroegd pensioen gaan, maar ik wilde de renovatiewerken zelf afronden”, zegt de afscheidnemend directeur. “Bovendien woedde de coronacrisis nog fel en wou ik het schip niet op die manier verlaten.” Vandaag kijkt Bart Depelchin trots terug op al wat hij de voorbije 33 jaar kon realiseren, niet alleen op het vlak van renovaties en nieuwe initiatieven, maar vooral ook voor zijn medewerkers.

Niet van leien dakje

“Het is niet altijd van een leien dakje gelopen en zelfs soms echt moeilijk geweest, maar kunnen steunen op een loyale groep medewerkers is iets wat je als eindverantwoordelijke echt nodig hebt”, zegt hij daarover.

Els Vermet nam in januari al de fakkel over van Bart. Zij werkt intussen al elf jaar in de voorziening en is dus geen nieuw gezicht voor bewoners, familie en medewerkers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus