Kaartjes leren handelaars omgaan met dementerende klanten: “Mensen met dementie hebben zelf bepaald hoe ze benaderd willen worden”

Deze kaartjes moeten handelaars leren omgaan met klanten met dementie.© Jeffrey Roos

Gistel -

Mensen met dementie moeten makkelijker kunnen winkelen. Dat kan via kaartjes die een onderdeel zijn van de actie Attentie voor mensen met dementie, een initiatief van de stedelijke dienst lokale economie en van lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer.

Jeffrey Roos

Vlaanderen en Brussel tellen maar liefst 141.000 mensen met dementie. Zeventig procent van hen woont gewoon thuis en maakt dus deel uit van de samenleving. Die mensen zijn net als iedereen, gewoon klant bij de bakker, de slager, de kapper of andere zelfstandigen. Vaak is het voor handelaars niet evident om met mensen met dementie om te gaan.

In het kader van een Europees project dat focust op levenskwaliteit van mensen met dementie, ontwikkelden het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen samen kaartjes die handelaars doen stilstaan bij wat dementie betekent en hoe zij zonder al te veel moeite met hen een connectie kunnen maken.

Hulpmiddel

De tips komen van mensen met dementie zelf: hoe zij benaderd willen worden bij een bezoekje aan de kapper of in een horecazaak, bijvoorbeeld. “De kaartjes zijn niet alleen een hulpmiddel voor de handelaars, maar ook voor de mensen die met dementie kampen”, zegt schepen van Welzijn, Michel Vincke (Vooruit).

De Gistelse actie moet de afstand tussen de winkelier en de klant met dementie verkleinen. “Hoe iemand met dementie benaderd wil worden bij het bezoek aan de kapper of de horeca staat vermeld op de kaartjes. Die zijn een leidraad voor de handelaars. Er bestaan kaartjes voor kappers, winkeliers en voor horeca-uitbaters. We helpen onze handelaars graag om zich bewust te worden van de problemen rond dementie en hoe daarmee om te gaan”, aldus nog de schepen.

De aftrap van de actie werd gegeven in brasserie La Gare. Daarna werden de kaartjes verdeeld onder de verschillende handelaars in het centrum van de stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus