Vlaamse Ardennen zetten Vincent van Gogh in de kijker: “Met vurige kunst én zonnebloemen”

De jongeren van de vzw Profo maakten muurschilderingen aan hun gebouw op het Eineplein.© pdv

Vlaamse Ardennen -

Om te herinneren aan het feit dat de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh in 1879 in de Vlaamse Ardennen vertoefde, vinden er in de streek nog tot augustus heel wat activiteiten plaats als een eerbetoon aan de kunstenaar. De jongeren van vzw Profo gingen alvast van start met monumentale muurschilderingen.

Paul Darragas

LEES OOK. Hoe Van Gogh twijfelde om kunstenaar te worden, tot een Vlaamse dominee te hulp schoot: “Zonder hem was hij nooit wereldberoemd geworden”

Op zoek naar zichzelf en een kunstenaarsbestaan stapte Vincent van Gogh in de zomer van 1879 van de Borinage naar de Vlaamse Ardennen. Dat verhaal is het uitgangspunt van het cultuurproject Vuur in mij. Van Gogh in de Vlaamse Ardennen. Initiatiefnemer is Variant, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en erfgoed in de Vlaamse Ardennen, actief in Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

Deze lente en zomer vinden in deze gemeenten tal van activiteiten plaats door de ogen van Van Gogh, van lezingen, workshops en crea-ateliers tot boekvoorstellingen, tentoonstellingen en kunst.

Inspiratiebron

Vincent van Gogh is een inspiratiebron van vzw Profo, een organisatie die zich inzet om de kansen van kwetsbare jongeren in de maatschappij te verhogen. Met de steun van Variant en kunstenaar Johan Tahon, en in samenwerking met de Gentse streetartkunstenaars van Wallin’, vertaalden de jongeren het vuur in hen in monumentale muurschilderingen. Hun creativiteit is te bezichtigen binnen en buiten hun gebouw op het Eineplein in Eine.

“Kunst brengt altijd iets teweeg bij mensen, dat is bij onze jongeren niet anders”, zegt Franky Hiele, directeur van Profo. “We merkten al dat vormen van vrije expressie aanslaan bij onze jongeren, zeker wanneer je er zaken uit hun leefwereld zoals graffiti kunt bij betrekken. Sommigen ontdekken door deze workshops een creatieve uitlaatklep en een heel nieuwe kant van zichzelf. Met Johan Tahon, een sociaal voelend mens, hadden we vorig schooljaar ook al heel positieve uitwisselingen. In hem vonden we de geknipte professional om dit project mee te dragen.”

Geel

“We zijn ontzettend blij dat Profo met zoveel enthousiasme het project gebruikt om kwetsbare jongeren te ondersteunen”, zegt Lien Urmel, coördinator van Variant. “Een uitstekende start van de vele acties waarmee we, samen met onze projectpartners, Van Gogh op de Vlaamse Ardennen-kaart zullen zetten de komende maanden.”

Het aanbod omvat onder andere ook het hedendaagse kunstparcours IVY, waarbij curator Johan Tahon je meeneemt in het spoor van Van Gogh en zijn Horebeekse mentor Abraham Pieterszen. Ook erfgoedverenigingen, zorg- en jongerenorganisaties, het deeltijds kunstonderwijs en auteur Lander Deweer gingen aan de slag met de thema’s kunst, psyche en mentorschap en delen hun bevindingen met het publiek.

Daarenboven zullen de Vlaamse Ardennen zomers geel kleuren dankzij de zonnebloemen, het iconische Van Gogh-beeld, die de betrokken gemeenten zullen planten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus