Brandweer en diensten ziekenhuis oefenen multidisciplinaire aanpak bij rampen

De brandweer van Dendermonde oefende samen met de omliggende korpsen.© IF

Dendermonde -

De brandweer van Dendermonde en de omliggende korpsen voerden een technische oefening uit in en rond az Sint-Blasius.

Stef Van Overstraeten

Het doel van de oefening waar 66 personen van brandweer- en ambulancediensten aan deelnamen was om enkele noodsituaties te simuleren zodat de brandweer zich kan voorbereiden op een werkelijke situatie. “De deelnemers oefenden op het blussen van een brand in technische ruimtes, het zoeken van vermisten, het navigeren op moeilijk toegankelijke terreinen en het evacueren van slachtoffers. De brandweer voerde de oefeningen uit op enkele beperkte locaties in het ziekenhuis. Omdat deze oefenzones buiten de flow van de patiënten en bezoekers lagen, hadden ze geen impact op de gewone werking van het ziekenhuis”, zegt Dominique Potteau van az Sint-Blasius.

Enkele medewerkers van spoed en van de technische dienst van het ziekenhuis oefenden een gedeelte van het technisch noodplan brand en van de bijhorende medische interventie. “De dienst spoedgevallen en de coördinatiecel oefenen regelmatig op de aanpak van verschillende soorten noodsituaties die zich kunnen voordoen, in het ziekenhuis of ergens in onze regio”, zegt Potteau.

“Wanneer de opdracht voor politie en brandweer stopt na SAR of search and rescue, start de interventie voor de medische discipline de controle en stabilisatie van de vitale functies, uitbouw van de medische keten, veilig transport van de patiënten en de psychosociale opvang van patiënten, familie en omstaanders. De oefening van donderdagavond bood een unieke gelegenheid om de multidisciplinaire samenwerking met de brandweerkorpsen te oefenen en te versterken.”

© IF

© IF

© IF

© IF

© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus