Broers winnen Toerisme Award met fietscafé ‘t Rustinneke: “En binnenkort openen we hier ook een B&B”

‘t Rustinneke kreeg de Toerisme Award voor de meest fietsvriendelijke onderneming van Vlaams-Brabant.© idh

Pepingen/Beersel/Lembeek -

‘t Rustinneke in de Hoesnaak in Pepingen is pas anderhalf jaar als fietscafé bezig en de broers Bart (55) en Joris (46) Michiels hebben al een eerste prijs beet: een Toerisme Award van de provincie Vlaams-Brabant als meest fietsvriendelijke onderneming van de provincie. “Nu op onze lauweren rusten? Zeker niet. Binnenkort openen we hier ook een B&B.”

Ingrid Depraetere

Het verhaal van de broers Bart en Joris Michiels is er eentje uit de duizend. “We zijn allebei verpleegkundigen en we werkten in de thuiszorg. Maar we voelden dat de job stilaan zwaar begon door te wegen en dat we nood hadden aan een nieuwe uitdaging”, vertelt Joris. “Toen deze oude hoeve in de Hoesnaak in Pepingen te koop kwam, was het alsof een puzzel in elkaar viel. “

“De hoeve was voordien in gebruik als bakkerij en ijssalon en later ook even als een te huren locatie met traiteur. Alles was aanwezig om hier zonder al te grote werken een horecazaak te starten”, vult Bart aan. “Pas op, voor ons was de horeca helemaal nieuw, maar een fietscafé was toch een oude droom die we beiden koesterden. We fietsen zelf graag en we liggen hier op een knooppunt van wandel- en fietswegen.”

In augustus 2021 konden Bart en Joris het fietscafé ’t Rustinneke openen. De naam is een knipoog naar de bekende plakstrips om binnenbanden te herstellen, maar het verwijst ook naar een plek waar je even op adem kan komen. “’t Rustinneke nam van bij de start een goede vlucht. Hoewel de zomer van 2021 zeer nat was, kregen we hier toch veel volk over de vloer. De zomer van 2022 was dan weer uitstekend om te wandelen en te fietsen. Buiten het fietsseizoen zien we hier vooral wandelaars, maar ook de gewone Pepingenaar heeft ondertussen de weg gevonden. Ons hoor je zeker niet klagen”, zeggen Bart en Joris.

Geen speech voorbereid

“Dat we de Toerisme Award zouden winnen, hadden we niet verwacht. We vonden het al mooi dat we genomineerd waren. We hadden niet eens een speech voorbereid”, lacht Bart. “Maar het is heel fijn dat ons dit overkomt. Het zal zeker de naambekendheid van ’t Rustinneke vergroten. Waaraan we dit te danken hebben? Omdat we goed uitgerust zijn als fietscafé met een herstelkit, een oplaadpaal voor elektrische fietsen, een gewone fietspomp en mensen kunnen hier iets eten en drinken in een gemoedelijke sfeer.”

“Het fietscafé zelf heeft 85 zitplaatsen maar we hebben ook een ruim terras van 200 vierkante meter. Bijzonder is dat we voor onze gerechtjes en drankjes werken met lokale producenten. Wellicht speelt ons ondernemerschap ook mee, want we hebben er een heuse carrièreswitch opzitten.”

Ook voor mensen met zorgnood

Voor Bart en Joris eindigt het verhaal van ’t Rustinneke zeker niet met het behalen van de Toerisme Award. “In de hoeve hebben we veel plaats. Dus starten we hier over enkele weken een B&B met zeven kamers, goed voor zestien slaapplaatsen”, vertelt Bart. “Alles is klaar. We wachten nog op de laatste goedkeuringen om echt van wal te steken. Bijzonder is dat de kamers op de gelijkvloerse verdieping volledig rolstoeltoegankelijk zijn. Gelet op ons verleden als verpleegkundigen zullen hier ook mensen met een zorgnood terechtkunnen. Zo kunnen zij en hun mantelzorger ook eens van een vakantie genieten zonder zich zorgen te moeten maken over een spuitje dat ze moeten krijgen of een wonde die verzorgd moet worden.”

Nog prijzen

‘t Rustinneke in Pepingen was niet de enige toeristische voorziening in het Pajottenland en de Zennevallei die bij de uitreiking van de Toerisme Awards in de kijker liep. Zo was ook de erfgoedsite Felix Art in Drogenbos genomineerd. De toeristische sector zelf kon ook collega’s nomineren voor de sectorprijs. Hier vielen het Bierhuis van Oud Beersel en het belevingscentrum van Brouwerij Boon uit Lembeek in de prijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus