788 Waaslanders zijn dak- of thuisloos, meer dan een derde daarvan zijn kinderen

© TVO

Waasland -

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en de Koning Boudewijnstichting hebben voor het eerst concrete tellingen gedaan van het aantal dak- en thuislozen in het Waasland. Uit de resultaten blijkt dat er zo’n 788 dak -en thuislozen zijn in het Waasland, waaronder meer dan een derde kinderen zijn. Bijna negen procent daarvan is acuut dakloos en verblijft op straat.

Yannick Joos

De tellingen dateren van oktober vorig jaar, waarbij op een afgesproken dag alle dak- en thuisloze personen in het Waasland in kaart gebracht worden. “Een dak- of thuisloze is iemand die niet over een eigen woning beschikt of tijdelijk ergens verblijft en geen geld heeft om zelf voor een eigen onderdak te zorgen”, klinkt het bij de organisaties. “De telling geeft info over het aantal dak- of thuisloze personen, hun verblijfsituatie en enkele kenmerken. Duidelijke cijfers, over de omvang van het fenomeen en over het profiel van de doelgroep, zijn nodig voor een efficiënt beleid om dak- en thuisloosheid te bestrijden.”

Opvallend veel vrouwen en kinderen

Concreet werden er zo’n 788 dak- of thuislozen geteld in het Waasland, waarvan meer dan een derde vrouwen zijn. 8,6 procent is acuut dakloos en verblijft op straat, in de nachtopvang, in een auto of vrachtwagen, in een kraakpand, in een garage of in een tent. Opvallend is het aantal minderjarige kinderen dat op 274 werd genoteerd. Een op vijf van de dak- of thuislozen is tussen de 16 en 25 jaar oud en verblijft voornamelijk familie of vrienden en in opvang en tijdelijk verblijft.

“De verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen in het Waasland zullen zich in 2023 verenigingen tot drie woonmaatschappijen, wat de samenwerking zal bevorderen”, klinkt het nog. “Een nieuw toewijzingsreglement moet de thuis- en daklozen meer garanties bieden op gezonde en betaalbare huisvesting in de toekomst. Wie zich zorgen maakt over een dak boven het hoofd, raden we aan om zich te melden bij het OCMW.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus