Al 500 inwoners brengen stem uit over al dan niet aankopen kasteel van Westmalle

De vleermuizenavond van Natuurpunt in 2019 aan het kasteel van Westmalle. Toen was het park uitzonderlijk open voor publiek.© kma

Westmalle -

Amper drie dagen na de lancering van de burgerparticipatie of de gemeente al dan niet het kasteel van Westmalle moet kopen, brachten ruim 500 Mallenaren al hun stem uit. Op de gemeenteraad bleek dat de boswachterswoning wel uit het traject werd getild om de prijs te verlichten. De partij OostWest vindt dat de gemeente te veel de nadruk legt op de kosten en inwoners zo afschrikt. Er werd afgesproken dat Philippe De Backer van Kempens Landschap op een commissie toelichting zal verstrekken aan de raadsleden over de mogelijke samenwerking en rol van Kempens Landschap in de kasteelaankoop.

Kristin Matthyssen

Het is geen referendum, maar een niet bindend advies, om te zien of er draagvlak voor de aankoop van het kasteel van Westmalle bestaat bij de burger. De gemeente zou 853.050 euro moeten neertellen. Stichting Kempens Landschap zou de rest voor haar rekening nemen en de gemeente nadien ook bijstaan bij het verkrijgen van subsidies voor de verdere restauratie, die tot vier miljoen kan oplopen, verspreid over meerdere jaren.

“Het boswachtershuis hebben we uit de aankoop laten halen, wat al een deel van de prijs drukt”, zegt burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). “We zien weinig meerwaarde in het boswachtershuis voor ons als gemeente.”

De burgemeester stelde wel duidelijk dat het de bedoeling is om een commerciële partner te zoeken zodat het kasteel op termijn gaat renderen. Dus niet meer het domein laten uitbaten door een vzw zoals in Domein de Renesse gebeurt. Ze beseft dat het nooit een broekzak-vestzak-operatie zal worden, maar zo moeten de kosten gecompenseerd worden. Volgens de burgemeester is de meest gestelde vraag die ze nu krijgt: “Als we voor het kasteel kiezen, waarvoor kiezen we dan niet?” Met andere woorden: welke geplande investeringen vallen dan zeker weg. “Maar er zijn nog te veel onduidelijkheden. We zullen keuzes moeten maken, maar de aankoop van het kasteel betekent niet dat we geen nieuwe sporthal of jeugdhuis meer kunnen bouwen.”

Oppositiepartij OostWest noemde de communicatie ongenuanceerd. Raadslid Kris Mintjens (OostWest) vreest dat mensen bij het lezen van de bedragen denken dat Malle de komende tien jaar door de woestijn zal moeten gaan. “Mensen zien 835.000 en 4 miljoen euro staan en panikeren. Vijf miljoen is natuurlijk veel geld, maar als je dit afschrijft over minimum 25 jaar dan spreek je over 200.000 euro per jaar, geen onoverkomelijk bedrag. Bovendien kan je hier de subsidies nog aftrekken. De gemeente zou de oefening eens moeten maken welke overbodige gronden en eigendommen in haar patrimonium ze nog kan verzilveren om de kasteelaankoop mee te financieren.”

Hij had het eerder al over gemeentelijke bossen aan Drieboomkensberg, maar volgens burgemeester Van Looy is het ijdele hoop te denken dat de paters van Trappisten diep in hun geldbuidel gaan tasten voor wat extra bossen.

“Mijn hart zegt ja, mijn verstand zegt nee”, klonk onafhankelijk raadslid Tom Lauryssen.

Wie geen computer heeft, kan op papier in de bibliotheken komen stemmen.

www.malle.be (om te stemmen)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus