Vijftiger riskeert 6 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van pleegdochter

© Shutterstock

Halle -

Een vijftiger uit Halle heeft zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het jarenlange seksueel misbruik van zijn pleegdochter. Het parket van Halle-Vilvoorde tilt zwaar aan de feiten en vordert een effectieve celstraf van zes jaar tegen de man. “De beklaagde had haar een veilige thuis moeten bieden, maar heeft schandelijk misbruik gemaakt van zijn positie”, klonk het streng.

Chris Verhaeghe

Het slachtoffer werd bij de beschuldigde op jonge leeftijd geplaatst omdat haar ouders niet voor haar konden zorgen. Toen ze 14 jaar oud was, zou haar pleegvader begonnen zijn met het seksueel misbruik. “Het startte met strelingen en betastingen, maar al snel volgden er ook penetraties”, aldus de openbaar aanklager op het proces vrijdagochtend.

“Het meisje gaf duidelijk aan dat ze dit niet fijn vond en niet wilde, maar hij zette haar onder druk door te dreigen met een plaatsing in een instelling. Hij toonde zich tegenover haar ook ziekelijk jaloers en controlerend. Pas toen ze 20 jaar oud was, verzamelde ze de moed om duidelijk te zeggen dat ze dit niet wou, maar ook nadien vonden nog feiten plaats. De beklaagde had haar een veilige thuis moeten bieden, maar heeft schandelijk misbruik gemaakt van zijn positie!”

Gedeeltelijke bekentenis

Het parket eist zes jaar cel tegen de man, die de feiten gedeeltelijk toegeeft. “We betwisten niet dat er seksuele contacten hebben plaatsgevonden”, pleitte de advocaat van de vijftiger.

“Toen ze jonger was dan 16 jaar, kon ze inderdaad geen wettelijk geen toestemming geven. In die periode is er dus zeker sprake van aanranding. Maar het is wel zo dat zij toenadering zocht omdat ze onzeker was over haar lichaam. Mijn cliënt is verliefd geworden op haar en in zijn hoofd was dat wederzijds. Het meisje heeft zelf ook verklaard dat mijn cliënt bepaalde handelingen niet stelde wanneer ze aangaf dat ze die niet wou. Dit alles was natuurlijk fout en het had niet mogen gebeuren, maar de vraag is wie er baat heeft bij zo’n zware gevangenisstraf. Mijn cliënt heeft een blanco strafblad nodig voor zijn job, daarom durven we een probatie-opschorting vragen.”

Het vonnis valt op 28 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus