Schepen An Speeckaert stapt over naar N-VA: “Om nog beter werk te kunnen leveren voor Sint-Pieters-Leeuw”

An Speeckaert (midden) maakt de overstap naar N-VA, maar zal de komende maanden wel eerst als onafhankelijk schepen voort blijven werken. N-VA ziet An graag komen.© idh

Sint-Pieters-Leeuw -

An Speeckaert (41), schepen van Onderwijs en Jeugd in Sint-Pieters-Leeuw, verlaat de CD&V en stapt over naar N-VA. Dat veroorzaakt gemengde reacties op het Leeuwse politieke toneel. “Dit is een persoonlijke keuze. Ik voel dat ik bij N-VA beter werk kan leveren voor een beter Sint-Pieters-Leeuw”, zegt An Speeckaert.

Ingrid Depraetere

An Speeckaert haalde op de CD&V-lijst zo’n 600 voorkeurstemmen en kwam als tweede op de lijst meteen ook in het schepencollege terecht. An is de dochter van ereschepen Jos Speeckaert, die jarenlang voor CD&V in de gemeenteraad en in het schepencollege zetelde.

“Ik kom inderdaad uit een CD&V-nest, maar op een bepaald moment moet je je eigen keuzes maken. De overstap naar N-VA is zo’n persoonlijke keuze”, zegt An Speeckaert.

“Positieve keuze”

“Ik werk al 4,5 jaar heel goed samen in het schepencollege met de collega’s van N-VA. Er is nooit een strikte partijgrens binnen het schepencollege geweest. Ik vind dat dit schepencollege de voorbije jaren heel goed werk heeft geleverd voor de Leeuwenaren en ik wil me graag verder blijven inzetten voor Sint-Pieters-Leeuw. Ik voelde dat ik dit beter kon vanuit N-VA, waar ik me gesteund voel. Voor alle duidelijkheid: ik heb deze politieke keuze niet gemaakt omdat ik tegen iets ben. Het is een positieve keuze voor Sint-Pieters-Leeuw en zijn inwoners.”

Bij N-VA ziet men de overstap van An Speeckaert graag gebeuren. “An is als schepen van Jeugd, Onderwijs, Buitenschoolse kinderopvang, Speelpleinwerking, Dierenwelzijn en Vlaams beleid een hele goede kracht. Ze kon al mooie dingen in Sint-Pieters-Leeuw realiseren. De komst van An Speeckaert is voor ons een versterking”, zegt fractieleider Jeroen Tiebout.

“Voor ons zal de overstap binnen het schepencollege overigens weinig veranderen. We hebben altijd goed samengewerkt met CD&V en dat zal zo blijven.”

CD&V totaal verrast

Bij CD&V was de reactie minder mals. “We waren totaal verrast toen An Speeckaert het nieuws van haar overstap donderdagavond bekendmaakte. We hadden dit niet zien aankomen”, zegt CD&V-voorzitter Wouter De Craen. “We betreuren haar beslissing ten zeerste. Dit is een klap voor onze leden en onze kiezers. We begrijpen niet dat iemand op die manier de goede werking en het vertrouwen binnen ons gemeentebestuur zo op het spel kan zetten. We gaan ons de komende dagen beraden over welke stappen CD&V nu zal ondernemen. We kunnen de Leeuwenaren wel garanderen dat CD&V in Sint-Pieters-Leeuw constructief zijn verantwoordelijkheid zal blijven opnemen.”

“Ik begrijp hun ontgoocheling”, aldus nog An Speeckaert. “Maar ik heb gekozen voor de manier waarop ik Sint-Pieters-Leeuw het best vooruit kan helpen.”

Of ze ook de steun heeft van haar vader en CD&V-boegbeeld Jos Speeckaert? “Hij steunt me zoals een vader dat doet als zijn dochter haar ambities waar wil maken.”

Omdat volgens het nieuwe gemeentedecreet een directe overstap van de ene partij naar de andere niet meer mogelijk is, zal An Speeckaert tot het einde van de legislatuur zetelen als onafhankelijke schepen maar kiest ze bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor N-VA.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus