Gemeente in beroep tegen windturbine op klaverblad: “Nu al zes keer zoveel windmolens als in de rest van Vlaanderen”

In deze lus wil AWV een 60 meter hoge windmolen bouwen.© zvd

Zelzate -

Het gemeentebestuur stapt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen met een beroep tegen de vergunning die Vlaanderen afleverde om een windturbine te plaatsen in een lus van het klaverblad Callemansputte (Zelzate-West) waar de R4 en de E34 mekaar kruisen.

Dirk Ververs

Zelzate weigert nu standaard elke nieuwe aanvraag voor windturbines en stemde eerder al een verbod op de komst nog meer windmolens op haar grondgebied, ook al heeft dit weinig juridische waarde.

Ondanks dit verbod besliste Vlaanderen toch dat het verder gaat met het project om in de zuidoostgelegen verkeerslus een 61 meter hoge windmolen te bouwen.

De enige beroepsvorm tegen deze vergunning is een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, een procedure die enige tijd in beslag kan nemen. AWV (het Agentschap Wegen en Verkeer) wil deze langs de E34 opgewekte groene energie gebruiken om de nabijgelegen Zelzatetunnel en de Debbautstunnel te voorzien van elektriciteit voor de verlichting, de aandrijving van de pompen en de verluchting. Daarnaast worden zonnepanelen geplaatst in een andere lus van dit verkeersknooppunt die dan het extra verbruik overdag moeten invullen.

Nog meer aanvragen

Het is de eerste keer dat zonnepanelen en een windmolen in lussen van een verkeersknooppunt komen. Het complex Zelzate-West wordt een proefproject voor Vlaanderen. Op het grondgebied van Zelzate draaien nu al acht windturbines. “Onze gemeente heeft daarmee per bewoner veruit het meest aantal windturbines. Ondertussen worden we benaderd met vragen om nog meer windmolenparken te bouwen zoals in de Sint-Franciespolder, op de gipsberg van Terra Nova en in de kmo-zone Crossport”, zegt schepen voor Milieu Steven De Vuyst (PVDA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus