Strenge straf voor Fransman die wegliep nadat hij dodelijk ongeval had veroorzaakt: “Vooral aan de vlucht wordt zwaar getild”

De wagen was na het ongeval bijna niet te zien in het struikgewas langs de E17.© Joerie Dewagenaere

Marke -

Op 18 september 2021 overleed Kamel (26) bij een ongeval aan de snelwegparking langs de E17 in Marke. Hij was passagier in de auto van Nabil N. (19), die wegvluchtte en zonder rijbewijs reed. Hij wordt daarvoor nu streng gestraft.

Joerie Dewagenaere

Alsof er niets gebeurd was. Enkel het geluid van voorbijzoevende vrachtwagens en auto’s. Wie goed keek, zag wat schade aan de betonnen afscheiding en wat krassen in de vangrail. Het drama was op zaterdag 18 september 2021 nauwelijks te zien.

Diep verscholen in het struikgewas van de snelwegparking langs de E17 in Marke lag echter een Peugeot 308. Totaal vernield, herleid tot schroot. De passagier achterin had het bewustzijn verloren, hij was zwaargewond. De passagier die rechts vooraan zat, de 26-jarige Kamel, was op slag dood. De chauffeur? Die was verdwenen.

Uiteindelijk zou de toen 18-jarige Nabil N. zich daags na het ongeval aanmelden bij de politie. Hij was te voet gevlucht, mankend door een wonde aan zijn been. Volgens zijn advocaat pas nadat iemand de hulpdiensten had gebeld. Zelf kon hij dat niet doen, aangezien de batterij van zijn gsm leeg was.

Schadevergoeding

Zijn advocaat kaderde de feiten. “Ze waren uitgeweest in Gent en de twee oudere vrienden hadden te veel gedronken. Hoewel hij geen rijbewijs had, besloot hij te rijden. Ter hoogte van het Shell-tankstation viel hij echter in slaap”, klonk het. “Ook mijn cliënt heeft er een trauma aan overgehouden.”

De rechter velde een streng vonnis. De jonge Fransman werd gestraft voor het ongeval, de vlucht en het niet hebben van een rijbewijs. Alles samen wordt hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 1,5 jaar en een boete van 7.600 euro. Er werd hem ook een rijverbod opgelegd van in het totaal één jaar en negen maanden. “Ik til vooral zwaar aan de vlucht”, vertelde de rechter.

De gevraagde schadevergoeding wordt niet volledig toegekend, omdat beide passagiers hun gordel niet droegen. Niemand was aanwezig tijdens de zitting waar de uitspraak viel. De familie had in de vorige zitting via hun advocaat laten weten hoeveel verdriet ze hadden. “Kamel was in de fleur van zijn leven en het zonnetje in huis”, zei hun advocaat, die 50.000 euro schadevergoeding vroeg voor elk familielid. “Heel de familie woonde samen, ze zagen elkaar elke dag en plots is er iemand als met een hakmes weggehaald.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen