Alweer protest rond scholendossier, actievoerders krijgen steun uit onverwachte hoek: “Beslissing staat haaks op verkiezingsprogramma”

Raadslid Philippe Vlietinck (rechts) nam het op voor het gemeentelijk onderwijs.© jve

Knokke-Heist -

Het scholendossier in Knokke-Heist blijft beroeren: donderdag werd voor de vierde keer protest gevoerd tijdens de gemeenteraad. De actievoerders kregen zelfs steun vanuit onverwachte hoek. Raadslid Philippe Vlietinck (Gemeentebelangen) vindt dat de beslissing haaks staat op eerdere verkiezingsbeloftes.

Junior Verbeeke

Recent maakte het gemeentebestuur bekend dat een protocolakkoord werd gevonden met het Gemeenschapsonderwijs (GO!) over de overdracht van het gemeentelijk onderwijs. Maar daar gaan ze absoluut niet akkoord met die beslissing: zij vrezen dat er jobs én middelen zullen sneuvelen. Tijdens de gemeenteraad van april wordt het akkoord goedgekeurd, maar ook op de zitting van donderdag was er tumult. Voor de vierde keer kwamen sympathisanten van de gemeentescholen protesteren. En ze kregen steun uit een opvallende hoek. Ex-schepen en raadslid Philippe Vlietinck (Gemeentebelangen) uitte zich kritisch. “Ik wou zeker geen herrie schoppen. Zo zit ik niet in elkaar”, zegt Vlietinck. “Maar hoe het een en ander gelopen is, vind ik opvallend.”

LEES OOK. Ondanks fel protest worden gemeentescholen overgedragen vanaf 2026: “Dit toont hoe weinig respect er nog is voor het gemeentelijk onderwijs”

Het dossier werd besproken naar aanleiding van een agendapunt ingediend door oppositiepartij N-VA, en dat bij monde van Isabelle Goeminne. Zij vond dat de overname van de gemeentescholen haaks staat op de bouw van gemeenteschool De Pluim in 2016 onder wijlen burgemeester Leopold Lippens. Het gemeentebestuur had antwoorden klaar, maar Vlietinck pikte in en verwees naar het verkiezingsprogramma van zijn meerderheid in 2018. “Het gemeentelijk onderwijs zou behouden en versterkt worden. Er zouden zelfs betere faciliteiten komen”, aldus Vlietinck. “Deze beslissing staat daar volledig haaks op. Ik vroeg op een serene manier waarom. Maar ik heb jammer genoeg geen antwoord gekregen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus