Turkije keurt als laatste NAVO-lidstaat toetreding Finland goed

© via REUTERS

Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, niets staat de Finse toetreding tot het militaire bondgenootschap nu nog in de weg.

Bron: BELGA

Elk van de 30 NAVO-lidstaten moest de toetreding van Finland goedkeuren. Zonder unanimiteit, geen nieuwe leden. Met het Turkse fiat wordt het Scandinavische land het 31ste lid van het Westerse bondgenootschap. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Na de Russische invasie in Oekraïne vreesden de Finnen dat ze het volgende doelwit van Moskou konden vormen, dus lieten ze hun decennialange militaire neutraliteit voor wat ze was.

Finland solliciteerde samen met buurland Zweden, dat nog steeds wacht op Turkse goedkeuring. Ankara meent dat Zweden militanten herbergt van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Turkije, Europa en de Verenigde Staten geboekstaafd staat als terreurgroep. Dus willen de Turken dat Stockholm en Helsinki een hardere lijn aanhouden tegen de PKK. Finnen en Zweden wilden daaraan tegemoetkomen, en vermeende militanten uitleveren. Maar Zweedse rechtbanken blokkeerden een aantal van die dossiers. Daarom komt er nu wel een go voor het lidmaatschap van Finland, maar niet voor dat van Zweden.

Finland heeft - door die lange grens met Rusland - altijd geprobeerd om een voorzichtig evenwicht te behouden in zijn relaties met Moskou en met het Westen. Sinds het einde van de Koude Oorlog schoof de balans stukje bij beetje op richting Westen. Die shift is nu helemaal doorgezet.

Bedanking

Sauli Niinisto, de president van Finland, heeft donderdag alle 30 NAVO-lidstaten bedankt voor hun steun voor het aanstaande Finse lidmaatschap.

“Finland is nu klaar om toe treden tot de NAVO”, aldus het staatshoofd op Twitter. Zijn land zal een sterke en capabele alliantiepartner zijn, klinkt het verder. Niinisto bedankte ook de andere lidstaten voor “hun vertrouwen en steun”. Hij wenst ook dat Zweden, eveneens NAVO-kandidaat, “zo snel mogelijk” kan toetreden.

De Finse premier Sanna Marin richtte eveneens een collectief dankwoord tot alle NAVO-leden. “Als bondgenoten zullen wij veiligheid geven en krijgen. Wij zullen elkaar verdedigen. Finland staat nu en in de toekomst achter Zweden en steunt zijn aanvraag”, schrijft ze op Twitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen