Muziekclub in Wintercircus krijgt nieuwste technologie voor beeld en geluid: “Goed voor next level concerten en dj-sets”

© FVV / IF

Gent -

Een muziekclub met de allernieuwste technologie, een eigen opnamestudio en twee tiendaagse testperiodes met concerten en events vanaf het najaar. Dat zijn de plannen van Muziekclub Wintercircus, die donderdag werden voorgesteld door Viernulvier en Democrazy.

Fien Lakiere

De nieuwe muziekclub in de kelder van het gerenoveerde Wintercircus wordt de eerste in zijn soort in Europa. Daar zijn Viernulvier en Democrazy, de organisaties achter Muziekclub Wintercircus, vast van overtuigd. Niet alleen de ligging en de ronde vorm moeten de zaal uniek maken. Vooral de systemen voor beeld en geluid worden uitzonderlijk, met de allernieuwste technologie: een ‘immersive sound system’ en 360 graden projectie.

“In plaats van luidsprekers aan beide kanten van het podium, komen er speakers op dertig plaatsen in een cirkel rond het publiek”, zegt Karel Clemminck van Viernulvier. “Daardoor wordt de sweet spot, de plek waar het geluid helemaal perfect zit, uitgebreid naar bijna de hele zaal, in plaats van alleen in het midden.” (lees verder onder foto)

De speakers zullen niet enkel naast het podium hangen, maar rondomrond.© IF

Rondomrond komen ook 48 projectieschermen aan de muur. “Zo zullen projecties mogelijk worden waarbij de bezoekers volledig omgeven worden door beeld, goed voor next level-concerten en dj-sets”, zegt Clemminck.

Eigen opnamestudio

Omdat er nog niet veel muziek en beeld bestaat dat geschikt is voor de nieuwe technologie, wil de muziekclub artiesten aanzetten om nieuw materiaal voor hen te creëren. In de buurt van de concertzaal zal daarvoor speciaal een studio worden ingericht met de nieuwste systemen. (lees verder onder foto)

© fvv

“Het belangrijkste is dat Muziekclub Wintercircus voor en door de Gentse muziekscene is: de artiesten moeten er eerste speelkansen krijgen, kunnen er nieuw werk voorstellen en krijgen de mogelijkheid te experimenteren met de aanwezige technologie”, klinkt het bij Democrazy. “We reiken een open hand uit naar jonge collectieven en creatieve organisatoren om samen line-up’s, allerhande projecten en avonden uit te werken. Samenwerkingen zullen de basis vormen van ons model.”

Subsidies

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) trok ruim 1 miljoen euro subsidies uit voor de muziekclub en kwam de zaal bewonderen. “Vlaanderen ondersteunt technische innovaties in de muzieksector, ongeacht of je nu fan bent van Camille en Metejoor of Balthazar en Brutus.”

Dat er nog werk is aan de muziekclub, mag duidelijk zijn. Naast beeld en geluid mist de zaal onder andere nog een toog, een inkombalie, artiestenloges en lockers. De eerste concerten – weliswaar zonder afgewerkt soundsystem – staan gepland van 16 tot 25 november. Ook van 22 tot 31 maart vinden tien dagen lang testconcerten en evenementen plaats. Ten laatste vanaf september 2024 moet er een vast jaarprogramma zijn.

LEES OOK. Dit najaar al concerten in nieuwe rockzaal onder Wintercircus: “Zo’n zaal bestaat nog niet in België”