Jongerenbegroters stellen duurzame ideeën voor: “We willen vooral meer groen op de ongezellige pleinen”

De leerlingen gingen in gesprek met burgemeester Dehandschutter en schepenen De Bruyne en De Meester.© yjs

Sint-Niklaas -

Zestig jongeren uit twaalf secundaire scholen hebben donderdag de aftrap gegeven van de derde Jongerenbegroting. De begroters vertegenwoordigen de jonge generatie Sint-Niklazenaren en werkten een hele dag aan voorstellen rond klimaat en duurzaamheid. Als apotheose stelden ze hun projecten voor aan burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en schepenen Bart De Bruyne en Wout De Meester (Groen).

Yannick Joos

De stad Sint-Niklaas organiseert inmiddels voor de derde keer de jongerenbegroting, waarbij de jonge generatie met een budget van zo’n 20.000 euro aan de slag mag gaan. “Die participatie van jongeren en het meedenken in ons beleid vinden we erg belangrijk. Zo komen we pas echt te weten wat hen bezighoudt en welke visie ze hebben op bepaalde zaken”, vertelt schepen voor Jeugd Bart De Bruyne (Groen). “Uit de voorbije twee edities kwamen telkens mooie projecten uit de bus met de radiocaravan en de pop-up chillplek die we eerder dit jaar konden openen in de Reinaert Galerij.”

Dit jaar is duurzaamheid en klimaat het centrale thema van de jongerenbegroting. Uit twaalf secundaire scholen werden telkens vijf vijfdejaarsleerlingen afgevaardigd om in verschillende groepen duurzame voorstellen uit te werken. Nadien gingen de jongeren in gesprek met Karrewiet-presentator Jelle Mels, burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en schepenen Bart De Bruyne en Wout De Meester (Groen). Uit de voorstellen blijkt vooral dat jongeren nood hebben aan meer groen op het Sint-Nicolaasplein en het Stationsplein en dat lieten ze met het hart op de tong merken. “We worden depressief van het stationsplein en hebben behoefte aan een gezellige en groene plek om te lunchen”, klonk het broederlijk. “Tijdens de middagpauze moeten we de school verlaten en hangen we noodgedwongen maar wat rond in de binnenstad.” (Lees verder onder foto)

De jongeren willen vooral meer groene op de centrale pleinen in de stad.© yjs

De projecten zijn binnenkort te zien via de website van de jongerenbegroting. Begin mei weten we welk voorstel wordt uitgevoerd met de 20.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus