Ook reizigers pleiten voor behoud bedreigde spoorstations: “Bussen naar Aalst zitten nu al overvol”

© Brent Saey

Aalst/Erpe-Mere -

Het nieuws dat de treinhaltes Bambrugge, Erpe-Mere, Vijfhuizen en Aalst-Kerrebroek op termijn dreigen te verdwijnen, lokt niet alleen bij politici maar ook bij treinreizigers verontruste reacties uit. “Het zou echt jammer zijn als die stations verdwijnen.”

Brent Saey

Diane maakt dagelijks gebruik van de lijn 82 Aalst-Burst. Vier stations langs die lijn staan op de zwarte lijst van stations die de NMBS wil sluiten omdat er te weinig reizigers gebruik van maken. Dagelijks pendelt Diane van de halte in Erpe-Mere naar Aalst en terug voor haar werk. “Het is niet de eerste keer dat er sprake is van schrappingen. Het zou echt jammer zijn als de stations verdwijnen. Dan zal ik op zoek moeten naar alternatieven”, vertelt ze. “Nu sta ik op 10 minuten in Aalst. In de zomer, als dit ‘scholierentreintje’ niet rijdt, kan je dat traject van 9 kilometer nog met de fiets doen, maar in de winter zou je dan al de bus moeten nemen. En de bussen naar Aalst zitten nu al overvol.”

Op batterijen

“Het zou geen goede beslissing zijn om de haltes te schrappen”, vindt ook volksvertegenwoordiger Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang), die het dossier al enkele jaren volgt. “In de jaren 90 zijn die haltes er net gekomen voor de schoolgaande kinderen in Aalst”, zegt hij. “Daarnaast heeft de NMBS tegen 2032 nog treinstellen op batterij besteld om de dieseltreinen te vervangen. Die zouden ook ingezet worden op lijn 82 Aalst-Burst. Het is tegenstrijdig om de haltes daar nu dan af te schaffen.”

De Spiegeleer pleit al jaren voor ontdieseling van spoorlijn 82. “Die zou beter doorgetrokken worden naar Zottegem. Dan kan je rechtstreeks van Aalst naar Zottegem, wat nu niet mogelijk is”, zegt hij. “Wat wel kan is één halte sluiten om de lijn te optimaliseren. Zo verkort je de reisduur voor de pendelaars.”

Ook Vooruit/Groen in Erpe-Mere strijdt voor het behoud van de lijn Burst-Aalst. Patrick De Swaef en Kevin Knockaert vroegen op de gemeenteraad dat de gemeente Erpe-Mere een signaal naar de NMBS zou sturen om te protesteren tegen de afbouw van lijn 82. “Dat voorstel werd afgewezen omdat vorig jaar dezelfde actie ondernomen werd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus