Volleybal CEV Cup - finale (heen) Modena - Knack Roeselare 0-3

Roeselare-coach Steven Vanmedegael ziet spelers in Modena zijn tactisch plan perfect uitvoeren: “Laten we niet meer spreken over kleine Belgen”

Steven Vanmedegael coachte met evenveel grinta als waarmee zijn spelers hun tegenstanders bekampten.© www.cev.lu

Nuchterder volk valt zelfs op een conventie van geheelonthouders niet aan te treffen. Een handvol minuten nadat ‘zijn’ Roeselare met 0-3 Modena had opzijgezet in de heenmatch van de finale van de CEV Cup, was coach Steven Vanmedegael al bezig met de terugmatch. “Op zo’n ruime overwinning had ik geen enkele euro ingezet. Ongelofelijk toch.”

Marc Vermeiren in Modena

Steven Vanmedegael wil niet horen dat deze uitgangspositie Roeselare al flink op weg zet naar zijn tweede Europese beker. “Het lijkt makkelijk, in een thuismatch voor een volle zaal twee sets winnen nadat je met 0-3 op verplaatsing hebt uitgehaald, maar dat is het niet. Teams van het niveau van Modena zijn in staat om minstens één versnelling hoger te schakelen. Op basis van de heenmatch zullen we een tactisch plan bedenken dat onze kansen zo groot mogelijk maakt. Ik ga alvast elke actie herbekijken en ontleden.”

Een tegenstander van topformaat, een kleine 4.000 Italianen op de tribunes, een finale van een Europese beker: aparte omstandigheden, maar toch zat Roeselare meteen in de wedstrijd. “We hadden een heel harde focus gelegd op onze blockdefense, die we met veel grinta uitvoerden. Op die manier kan je het elke tegenstander moeilijk maken. En dan zag je hoe de twijfel aan de overkant toenam. Als Modena die eerste set zou gewonnen hebben, dan zouden we allicht een heel andere wedstrijd gekregen hebben. Maar wij maakten weinig fouten, en zij deden dat wel. Die schitterende start zette ons op weg naar winst.”

De meest gelauwerde volleybalclub uit de Italiaanse geschiedenis geraakte naarmate de match vorderde steeds meer gefrustreerd. “Weet je, Italiaanse clubs zijn niet gewend aan onze manier van spelen. In hun competitie is het power tegen power, maar wij opteren voor meer techniciteit en controle. Wij moeten ook daarvoor kiezen, gezien het verschil in gestalte. En dan geraakt zo’n grootmacht wel eens gefrustreerd tegen zo’n kleine Belgen. Alhoewel ik die term niet graag gebruik. Is Roeselare nog zo klein? Maar goed, die frustratie kan voor hen ook een bron van energie zijn volgende week.”

De Roeselarenaren maakten amper fouten, de Italianen deden dat wel.© www.cev.lu

Vrij weekend

De Belgische landskampioen krijgt dankzij de soepele ingesteldheid van Aalst nu een vrij weekend. Vanmedegael is tevreden met het uitstel van die competitiematch. “Zo kunnen we de terugmatch van de finale fysiek beter voorbereiden. Het geeft ons ook de gelegenheid om tactisch een aantal dingen op punt te stellen. Modena wacht dit weekend een zware verplaatsing naar Piacenza. Nog een extra procentje in ons voordeel.”

De 36-jarige Vlaams-Brabander waardeert de aandacht die de Europese campagne van Roeselare krijgt. “Zelfs tijdens de rust van het voetbal kwamen wij op tv, al besef ik ook wel dat een eventuele Belgische titel niet op eenzelfde manier belicht zal worden. Deze campagne is zó uniek. Hopelijk kunnen we de instroom van jongeren naar het volleybal wat aanzwengelen. Iedereen ziet alvast wat je kan bereiken als je er maar echt in gelooft.”

  Aangeboden door onze partners

  HOOFDPUNTEN

  Aangeboden door onze partners

  Beste van Plus

  Lees meer

  Meest Gelezen