Woonzorgcentrum Prinsenhof zet in op persoonsgerichte dementiezorg: “Huiselijke hoekjes roepen sfeer van vroeger op”

In het woonzorgcentrum zijn op meerdere plaatsen huiselijke hoekjes ingericht.© ram

Rijkevorsel -

Woonzorgcentrum Prinsenhof in Rijkevorsel werd in 2021 geselecteerd voor deelname aan het zorgproject ‘Samen Mens’ van de Vlaamse overheid. Daarmee wil men de kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie optimaliseren. In Prinsenhof zijn dementievriendelijke initiatieven genomen zoals gepersonaliseerde vitrinekastjes naast de kamerdeur en een huiselijke sfeer om een thuisgevoel te creëren.

Ronny van den Ackerveken

Uit meer dan 130 aanvragen voor het project ‘Samen Mens’ werd woonzorgcentrum Prinsenhof samen met 19 andere geselecteerd. Zo kreeg het Rijkevorselse rustoord anderhalf jaar lang intensieve ondersteuning en coaching van het Expertisecentrum Dementie Tandem. “Het uitgangspunt is om personen met dementie als gewone mensen te behandelen”, zegt schepen van Sociale Zaken Bert Vangenechten (N-VA). “Een projectgroep met de naam Hartentroef organiseerde een uitgebreide bevraging bij de familieleden van de bewoners, het personeel en de vrijwilligers. Op basis van de resultaten kon het team de precieze noden achterhalen en de prioriteiten bepalen.”

“Het resultaat is dat Prinsenhof een ambassadeur is van persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. Er wordt voornamelijk gewerkt rond beeldvorming, afgestemde zorg en normalisatie. Vroeger hing op de kamerdeur een foto van de bewoner met daaronder zijn of haar naam. In plaats daarvan hangt er nu een vitrinekastje naast de deur, dat gevuld is met voorwerpen die een beeld geven van het leven van de bewoner. Het kastje is eigenlijk een minimuseum over de bewoner en nodigt ook uit voor een gesprek.” Bewoonster Hilde toont trots haar vitrinekastje. “Ik ben 18 jaar gaan overwinteren in Spanje. Daarom hangt er een foto in van de rots in Calpe. Ook orchideeën horen wat mij betreft thuis in het kastje.”

Bewoonster Hilde geeft uitleg over haar vitrinekastje.© ram

Dementievriendelijke wandeling

In het woonzorgcentrum zijn er op meerdere plaatsen huiselijke hoekjes gecreëerd, met steun van de coöperatieve vennootschap Cera. “Het zijn aangename plekjes waar de bewoners kunnen vertoeven met medebewoners en familieleden”, vertelt Bert Vangenechten. “De knusse zetels, het behangpapier en de attributen roepen allemaal de sfeer op van vroeger. Bewoners vinden in deze huiselijke hoekjes zaken terug van het vertrouwde verleden en kunnen hier herinneringen ophalen.” Ook de bar van het woonzorgcentrum is in een nieuw jasje gestoken dankzij middelen van keukenpartner Sodexo.

Met het project Vriendenmakers wil Prinsenhof de buurt nog meer betrekken. De bestaande wandeling aan het woonzorgcentrum wordt dementievriendelijke gemaakt. Later speelt ook het toekomstige lokaal dienstencentrum een belangrijke rol.

https://www.youtube.com/watch?v=3dfjlAnvNfM&t=15s

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus