Busje peperspray in handtas komt Gentse duur te staan: “Mijn man wil dat ik me kan verdedigen”

De vrouw werd betrapt toen ze de rechtbank binnen wou.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Een 34-jarige vrouw uit Gent moest deze week voor het hof van beroep verschijnen omdat ze betrapt werd met een busje pepperspray. Ze riskeert een boete van 800 euro te moeten betalen.

Olivier Scheir

De vrouw werd bij een routinecontrole in juni 2021 in de rechtbank in de Opgeëistenlaan tegengehouden. Aan de ingang van het gerechtsgebouw staan scanners. Bij het doorlichten van de handtas van de vrouw bleek er een busje peperspray in te zitten. Dat wordt gezien als een verboden wapen.

De Gentse kreeg een minnelijke schikking van 350 euro van het Oost-Vlaamse parket, maar betaalde die niet. Daarop werd ze veroordeeld tot een boete van 800 euro, maar volledig met uitstel.

Daarmee ging het parket niet akkoord: het tekende beroep aan. “Het kan niet dat de straf lager is dan de minnelijke schikking die eerst werd voorgesteld”, zei de procureur-generaal deze week in het hof van beroep.

De vrouw zelf beweerde dat ze dat busje meer dan vijf jaar eerder had gekregen van haar man. Ze was vergeten dat het nog in haar tas zat. “Ik ben amper anderhalve meter groot. Mijn man vond dat ik dat bij mij moest hebben om me in geval van nood te verdedigen.” Uitspraak op 25 april.