Stad koopt woning naast cultuurcentrum ‘t Vondel: “Kans om uit te breiden mogen we niet laten schieten”

Naast ‘t Vondel koopt Halle een pand aan. Samen met het notarishuis dat de stad al eerder kon kopen, openen zich mogelijkheden om op termijn ’t Vondel uit te breiden, vindt burgemeester Marc Snoeck.© idh

Halle -

De stad Halle is kandidaat om de woning naast cultuurcentrum ’t Vondel op het Possozplein aan te kopen voor 500.000 euro. De gemeenteraad zette het licht op groen om tot actie over te gaan. “Op termijn kunnen we het cultuurcentrum ’t Vondel uitbreiden met extra ruimte voor cultuur.”

Ingrid Depraetere

Toen onlangs de eigenaar het pand op het Possozplein 30 te koop zette, was de stad Halle meteen geïnteresseerd. “Dit pand is zeer strategisch gelegen, want het paalt direct aan cultuurcentrum ‘t Vondel”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit). “In 2022 konden we ook al het vroegere notarishuis op het Possozplein 28 aankopen. Hierdoor krijgen we nu deze volledige hoek van het Possozplein in handen. Op termijn kunnen we met deze extra ruimte het cultuurcentrum uitbreiden. We hebben het al eens nagevraagd: de ruimte van de woningen 30 en 28 is voldoende groot om hier op termijn een extra cultuurzaal of schouwburg met zo’n 250 plaatsen te realiseren.”

Nog geen concreet budget

“Dit is een opportuniteit die zich nu voordoet en die we niet mogen laten schieten”, zegt Marc Snoeck. “Maar het zal wel aan de volgende beleidsploeg zijn na 2024 om concrete plannen hierrond te maken, want een concreet budget voor verbouwingswerken is er nog niet. Zolang er niets met de twee woningen gebeurt, kunnen we er wel iets anders mee doen. Er is interesse van verenigingen om te repeteren of materiaal op te slaan in het oude notarishuis. Het pand op het Possozplein 30 bestaat uit een winkelruimte en twee appartementen. De winkel zouden we voorlopig kunnen verhuren en de appartementen als noodwoningen gebruiken bijvoorbeeld.”

Rond het Possozplein en aansluitend in de zone rond De Bres staan de komende jaren grote veranderingen op til. “Op het Possozplein krijgt het historisch stadhuis een achterbouw en we willen ook het plein zelf opwaarderen. Aan De Bres komt er een nieuwe sporthal. ‘t Vondel ligt hier middenin. Een upgrade van het cultuurcentrum past helemaal in deze vernieuwingsbeweging”, besluit Marc Snoeck. “Het kan een belangrijk nieuw ankerpunt worden op het Possozplein. Extra cultuurruimte is zeker mooi meegenomen, want de vraag in Halle hiernaar is groot.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus