“Hopen op mooi weer en last minutes”: aanzienlijk minder hotelboekingen tijdens paasvakantie, en daar is opvallende reden voor

Aan de kust is het bidden voor mooie weersvoorspellingen.© jve

Kust -

De kust vreest voor een matige paasvakantie: bij provinciebedrijf Westtoer spreekt men over 15 procent minder hotelboekingen in vergelijking met 2022. Alleen het paasweekend kan (momenteel) een potentiële topper worden. De reden? “De nieuwe regeling: alleen Vlamingen hebben vakantie”, klinkt het.

Junior Verbeeke

Aan zee is de drukte natuurlijk altijd weersgebonden, maar bij Westtoer kunnen ze er niet omheen: men vreest voor een matige paasvakantie. “Door de nieuwe regeling in Franstalig België is het de eerste keer dat de vakanties in het voorjaar gespreid zijn over verschillende periodes. Alleen Vlamingen hebben in de komende twee weken vakantie”, weet Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer. En dat tekent zich af in cijfers. Tegenover 2022 werden alvast 15 procent minder hotelboekingen gemaakt. Ook de toeristische verhuurkantoren zien een daling.

Lichtpuntje

Het paasweekend van 8 tot 10 april is voorlopig een lichtpuntje: dan is er een gemiddelde hotelbezetting van ongeveer 60 procent aan de kust. En dat kan last minute nog stijgen, al moet het weer dan meezitten. “Zeker als er mooi weer voorspeld wordt, belooft het paasweekend een topweekend te worden”, zegt Lahaye-Battheu.

Ook bij de toeristische dienst in Blankenberge ziet men een aarzelende start. “De boekingscijfers zijn écht nog niet goed”, weet Celine Claeys. “We hopen dat er last minute, door eventueel mooi weer, nog heel veel mensen afzakken.”

LEES OOK. “Mei valt bijna volledig in het water”: Vlaamse ouders stellen zich vragen bij hervormd schooljaar in Wallonië

Onze landgenoten uit Wallonië hebben vanaf nu een lentevakantie: die loopt van 2 tot 16 mei. Tijdens de paasvakantie van 2022 waren zij goed voor één derde van alle boekingen aan de kust, en ook nog eens 15 procent van alle dagtoeristen kwamen van over de taalgrens. Maar het mes snijdt langs twee kanten: wanneer hier begin mei géén vakantie is, mag de kust zich opmaken voor extra bezoekers. “Want opmerkelijk is nu al het groter aantal reservaties voor mei door Franstalige Belgen”, klinkt het bij Westtoer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus