Voltallige oppositie schaart zich achter voorstel Vlaams Belang, maar meerderheid geeft geen krimp: “Niet onze bevoegdheid”

Alle oppositieleden stemden mee met Veronique Lenvain (midden), raadslid Vlaams Belang.© edp

Brakel -

Met een extra agendapunt op de gemeenteraad probeerde Vlaams Belang de meerderheid te vermurwen om toch openbare verlichting te voorzien in de Ronsesestraat, een baan buiten de bebouwde kom. Er kwam steun vanop alle oppositiebanken, maar het liberale bestuur had geen oren naar de suggestie.

Eric De Pessemier

LEES OOK. “Ronsesestraat wordt Donkerstestraat”: buren protesteren tegen verdwijnen van straatverlichting

“De gemeente Brakel moet zelf instaan voor de straatverlichting in dat gedeelte van de Ronsesestraat. Dat ligt buiten de bebouwde kom, maar er staan wel nog 37 woningen”, verdedigde raadslid Veronique Lenvain (Vlaams Belang) haar voorstel. “Geen verlichting vermindert de veiligheid en zal het aantal ongevallen en misdaden doen toenemen.”

Het extra agendapunt kwam er een maand nadat oppositielid Hedwin De Clercq (Vooruit) al van leer trok in een vorige zitting. “Ik ben beschaamd dat we 37 gezinnen in het donker zullen zetten”, zei De Clercq, die verbolgen reageerde op het feit dat de meerderheid naar de oppositie sneerde dat ze de werken aan de Ronsesestraat zelf mee hadden goedgekeurd.

“Natuurlijk keurden we die werken goed”, zegt De Clercq. “Die werken waren al heel lang noodzakelijk. In zo een dossier moeten wij toch de kleine lettertjes niet lezen?”

“Niet onze fout”

Zowel Vooruit, N-VA als CD&V schaarden zich achter het voorstel van Vlaams Belang. Maar d liberale meerderheid torpedeerde het voorstel. “Je kan zeggen: foei, AWV”, veegde burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) de kritiek van tafel. “Maar je kan niet zeggen: foei, gemeentebestuur.”

“Vanuit het gemeentebestuur vertrok in 2019 een brief richting AWV (het Agentschap Wegen en Verkeer, red.) met de vraag om toch straatverlichting in de Ronsesestraat te voorzien”, zegt schepen van Openbare Werken Sabine Hoeckman (Open VLD). “Maar het AWV bleef bij zijn standpunt vanuit de nieuwe visie: enkel straatverlichting op gewestwegen in de bebouwde kom. De kosten zijn te hoog om ze door te schuiven naar de gemeente Brakel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus