Zwemmen in open water blijft verboden, ook in de Lierse Binnennete

De Binnennete tussen het begijnhof en de evenementenweide: zwemmen blijft er verboden.© Chris Van Rompaey

Lier -

De stad Lier staat niet toe dat er in de Binnennete ter hoogte van de evenementenweide gezwommen wordt. De Vlaamse Waterweg nv weigert dan weer zwemmen toe te laten in de ‘dode arm’ van het Netekanaal.

Chris Van Rompaey

Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) stelde de vraag om in open water te mogen zwemmen een jaar geleden tijdens de gemeenteraadszitting. Omdat er geen schot in de zaak komt, ondervroeg ze schepen van Sport Ivo Andries (Open Vld) hierover opnieuw. Zijn antwoord was duidelijk: “Er zal in de zomer van 2023 nog niet kunnen gezwommen worden in open water in Lier.”

Schepen Andries haalt hiervoor enkele argumenten aan. “De kwaliteit van het slib dat in de Binnennete ligt, is nog ongunstig voor de waterkwaliteit. Door de beweging van zwemmers in het water wordt dit slib helemaal omgewoeld en kan dit de gezondheid van de zwemmers in gevaar brengen. Bovendien kunnen vreemde voorwerpen in het water een gevaar opleveren tijdens het zwemmen. Ten derde zouden de Koninklijke Moedige Bootvissers op dat deel van de Binnennete dan niet meer met toeristen kunnen varen. Tot slot kregen we een negatief advies van de brandweerzone.”

Raadslid Vanhove was uiteraard heel teleurgesteld met dit antwoord. Volgens haar zullen mensen nu her en der illegaal blijven zwemmen op plekken die veel gevaarlijker zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus